Re: Pracující starobní důchodce a daň
Ne, ne, máte pravdu - srážková daň 15 %, ale pokud by neměl podepsané Prohlášení, tak nad 5000,- je záloha 20 %, tak je to podle Mzdové účetní. Napsala jsem to špatně.
A ještě nemá nárok na slevu na dani ani na sebe, ani na syna, má totiž ještě studujícího syna.
A prosím Vás kolik si může max. vydělat?
Děkuji M.
>>>Dobrý den, chtěla bych se jen ujistit, zda mám
>>>pravdu.
>>>Nastupuje k nám starobní důchodce jako záskok za
>>>nemocného zaměstnance. Pracovní poměr nesmí trvat
>>>déle
>>>než
>>>jeden rok. Může mít podepsané prohlášení k dani, aby
>>>měl měsíční zálohovou daň, ale nemá slevu na dani.
>>>Poku
>>>by neměl podepsané prohlášení, měl by srážkovou daň
>>>20
>>>%.
>>>Je to prosím tak? Pracovní smlouva bude uzavřena na
>>>dobu určitou - zástup za pracovní neschopnost
>>>zaměstnance.
>>>Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
>>>M.
>>*****
>>myslim, ze mate pravdu ve vsem, jen me zarazi tak 20%
>>srazkova dan.... srazkova dan je vzdycky 15% a
>>nemyslim si, ze by meli duchodci nejakou vyjimku......
>>(mozna
>>ano.. ;)
>
>Ne, ne, máte pravdu - srážková daň 15 %, ale pokud by
>neměl podepsané Prohlášení, tak nad 5000,- je záloha
>20 %, tak je to podle Mzdové účetní. Napsala jsem to
>špatně.
>A ještě nemá nárok na slevu na dani ani na sebe
ANO, NEMA
, ani na syna, má totiž ještě studujícího syna.
POKUD SI VYDELA 1/2 MIN. MZDY (TAK JAKO OSTATNI), TAK PODLE ME MA NAROK
>A prosím Vás kolik si může max. vydělat?
UZ TO DLE MEHO NENI OMEZENE...
>Děkuji M.
ano, §35 ba Zakona o danich z prijmu:
(2) O částku podle odstavce 1 písm. a) (tzn. 7200 na poplatnika) se nesnižuje daň u poplatníka, u něhož starobní důchod z důchodového pojištění podle zákona o důchodovém pojištění43) nebo ze zahraničního povinného pojištění stejného druhu činí více než 38 040 Kč ročně. Nepřevyšuje-li starobní důchod 38 040 Kč ročně, přizná se částka podle odstavce l písm. a). Podle tohoto odstavce se nepostupuje u poplatníků, kteří na počátku zdaňovacího období nejsou poživateli starobního důchodu a tento starobní důchod jim nebyl přiznán ani zpětně k počátku zdaňovacího období.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
6. 6. 2006 9:22
Dobrý den, chtěla bych se jen ujistit, zda mám pravdu.
Nastupuje k nám starobní důchodce jako záskok za nemocného zaměstnance. Pracovní poměr nesmí trvat déle než jeden rok. Může mít podepsané prohlášení k dani, aby měl měsíční zálohovou daň, ale nemá slevu na dani. Poku by neměl podepsané prohlášení, měl by srážkovou daň 20 %.
Je to prosím tak? Pracovní smlouva bude uzavřena na dobu určitou - zástup za pracovní neschopnost zaměstnance.
Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
M.