Re: příplatek mimo základní kapitál s.r.
Ono je asi v tomto případě jedno, že je jen jeden společník, ale mělo by být patrné za jakým účelem ty peníze do společnosti vkládá a kdo je vkládá - jestli fyzická osoba, nebo společník společnosti - to by podle mne bylo v pořádku, kdyby to bylo ošetřeno smlouvou a do budoucna bude jen plus pro něho, že to má ověřeno notářem. Nikdy nevíte jak to v budoucnu bude - myslím tím dalšího společníka, bude chtít peníze ze společnosti vyvést atp.
názor laika
*** Příplatky mimo základní kapitál firmy asi moc nevyužívají. Pokud to opravdu bude tenhle příplatek (ne třeba jen půjčka), pak Vám asi nezbývá než se držet zákona a ten opravdu tohle zahrnuje pod zápis, který musí mít "notářskou formu". Opravdu je ve znění zákona zahrnutý celý ten §121, který mluví o příplatku. ***
Tuto operaci firmy využívají častěji, než si možná myslíte. Jde zejména o eseróčka, která mají nějaký úvěr, nebo o úvěr žádají, a společníci poskytují svým firmám půjčky nebo úvěry. Celá operace probíhá jednoduše: k 31.12. se půjčka překlopí do příplatku a hned 2.1. následujícího roku se tento příplatek vrátí do formy úročené půjčky nebo úvěru. V rozvaze to pak ke konci roku přece jen vypadá opticky lépe.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
6. 6. 2006 20:19
Pokud jediný společník s.r.o. chce vložit do firmy mimo zákl. kapitál peněžní prostředky, je nutno notářský zápis? Cetl jsem článek, kde se pojednává, že ano, v opačném případě je právní úkon neplatný.
Odkaz:
http://www.epravo.cz/v01/tisk.php3?typ=clanky&recid=26810
Zdá se mi to divné. Znamená to dle tohoto článku platit navíc notáře. Jak to řešíte Vy? Musí být smlouva pokuj je jeden společník?