Dobrý den pane Parkmane,
postup, který jste popsal výše, není v žádném zákoně přímo zakázán, nicméně bych jej nedoporučoval, neboť správce daně by jej mohl chápat jako obcházení zákona. Pro konkrétní postup má správce daně více nástrojů. Například z ustanovení § 8 odst. 3 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů, vyplývá, že správce daně vychází ze skutečného obsahu právního jednání. Dává tedy přednost skutečnému stavu před stavem formálně-právním.
Dále by se podle mého názoru mohl Vámi popsané situace týkat koncept tzv. zneužití práva. Z Vámi popsaného usuzuji, že neexistuje jiný než daňový důvod pro rozdělení činnosti Vaší restaurace mezi dvě Vámi vlastnéné společnosti. Nebylo by tedy možné před správcem daně obhájit, že hlavní (a možná i jedinou) příčinou rozdělení nejsou daňové důvody.
Přeji Vám hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
25. 6. 2015 16:13
Dobrý den, jsem OSVČ a vlastním penzion s restaurací na Šumavě. Jsem plátce DPH. Chtěl bych do budoucna ponechat provozování penzionu (ubytování) v rámci OSVČ živnosti a zůstat plátcem DPH za ubytovací služby. Chtěl bych restauraci v termínu 1.1.-31.5. provozovat na jedno s.r.o a restauraci v termínu 1.6.-31.12 na druhé s.r.o
Každé společnosti bych v uvedených termínech pronajal prostory restaurace a kuchyně za nájem v místě obvyklý. Obrat každého s.r.o by vždy za 12 měsíců jdoucích po sobě neměl přesáhnout 1 mil Kč. Jednatelem obou společností (s.r.o) bych byl sám (jedna a tatáž osoba)
Chtěl bych se zeptat na následující věci:
Je toho možný způsob jak se vyhnout plátcovství DPH v restauraci?
Slyšel jsem, že by tento způsob mohl být chápán jako obcházení zákona o DPH.
Můžete mi prosím vysvětlit danou problematiku? a poradit zda je toto možné či není.