Re: jednatel s.r.o.
Prosím Vás ještě o upřesnění:
1.Musí být toto rozhodnutí v případě jediného spol. nahrazující VH písemné?
2.Myslím si, že smlouva o výkonu funkce být obecně nemusí, je to tak?
3.Obecně(i u více společníků) nahrazuje souhlas valné hromady s odměnou i třeba jen souhlasy společníků mimo VH. Odvozuji z toho, že smlouva o výkonu funkce také může být podepsána společníky také mimo VH.Proč by tedy nemohla jen samotná odměna.
Děkuji Vám
*** Na takto položenou otázku se (alespoň mně) špatně odpovídá :-)) Jednou věcí je, co se musí, druhou, co je vhodné a třetí, co se toleruje a funguje bez postihů, když není "žalobce". Co je jednoznačně uvedeno je to, že pokud je to smlouva o výkonu funkce, tak musí mít písemnou formu. Další danou věcí je to, že odměny jednatelů musí schválit VH - a může to být i rozhodnutí mimo VH ale taky má svá pravidla. V případě jedinného společníka a zároveň jednatele je ta situace jednodušší v tom, že v případě nedodržení některých pravidel není jiného, kdo by byl tímto jednáním nějak poškozen a nějaká rozhodnutí by napadl. V případě více společníků bych určitě dodržovala všechna ustanovení zákona. A ještě jedna věc je důležitá i v případě jedinného společníka: jeho smlouva se společností nezahrnuje jen odměnu ale taky upravuje třeba cestovní náhrady - a proto je podle mě vhodné (až nutné) smlouvu udělat (třeba mandátní) a zakotvit tam vše potřebné. Pokud můžu v nějaké společnosti toto ovlivnit, tak je k těm smlouvám tlačím :-))) Takže když vezmete tohle v úvahu, odpovím na Vaše bodíky:
1. Jednoduché rozhodnutí společníka o vyplacení odměny jednateli (pokud už tohle neobsahuje třeba smlouva mandátní)
2. Nemusí
3. Ano lze ale i rozhodnutí mimo VH má svá pravidla
*** Tak teď se bojím, abych nešlápla vedle s nějakou definicí :-)) Když tak mě někdo opraví nebo upřesní. Z mého pohledu a laicky řečeno já v těch smlouvách žádný rozdíl nevidím. (Samozřejmě pokud mluvíme o funkci jednatele, ne o jmenování do funkce, které zakládá vztah podle zákoníku práce!) Obě by měly být smlouvami dle Obch.Z. Já osobně dělám smlouvy mandátní - ale podle mě je to jedno. Zkuste to vzít ještě jinak: pokud je tento vztah smluvně písemně upraven (ať už smlouvou o výkonu funkce nebo mandátní), pak se tenhle vztah řídí touto smlouvou a ta musí být schválená VH. Pokud nic nebude uzavřeno, řídí se tento vztah přiměřeně ustanovením o smlouvě mandátní - a to říká Obch.Z. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
7. 6. 2006 10:48
musí mít jednatel písemně uzavřenu se společností smlouvu o výkonu funkce, pokud bude mít odměny. Není zaměstnanec. Je to něčím předepsáno.Je to jediný jednatela a jediný společník. Jak by to bylo u více společníků?