Hlavní navigace

Vydání účetních dokladů

  • (neregistrovaný)

    29. 6. 2015 15:21

    Dobrý den,

    jsem účetní. S klientkou jsem neměla uzavřenou smlouvu o vedení účetnictví. Za služby mě neuhradila dlužné faktury, které mám ve výnosech, řádně zdaněné. Několikrát jsem jí vyzývala k úhradě, což se nestalo. Účetní doklady jsem jí chtěla předat na základě předávacího protokolu, kde jsem připsala, že dlužnou částku uznává a uhradí do uvedeného data. Na sjednanou schůzku se dostavila, ale nepodepsala předávací protokol, kde byla uvedena věta o dlužné částce. K přední dokladů nedošlo.
    Několikrát jsem jí posílala kontaktovala maily, na které nereagovala. Poslal jsem jí doporučený dopis s doručenkou, kde byla přiloženy dlužné faktury a opět jsem jí žádala o úhradu. Dopis se vrátil nedoručitelný.

    Mohu uplatnit zadržovací právo? jak mám dál postupovat?

    Děkuji za informaci.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 6. 2015 20:29

      Petr Šinagl - AAC&S (neregistrovaný)

      Pokud nejste schopna doložit existenci smluvního vztahu zakládajícího Váš nárok na odměnu (natož pak sjednanou výši této odměny), pak se o zadržování cizích účetních dokladů nepokoušejte - ponesete totiž nejen veškeré škody tím způsobené druhé straně, ale můžete se dočkat i trestního stíhání.
      Například Váš postup při pokusu druhé strany převzít si své doklady je v trestním zákoníku poměrně přesně popsán ve skutkové podstatě trestného činu vydírání.

      Mmch, Vašim vystavením faktury žádný dluh druhé straně nevzniká - faktura je totiž jen a pouze výzva druhé straně k plnění jejího závazku, který jí ovšem musí vzniknout z titulu nějakého právního vztahu (který by měl tuto pohledávku definovat co do důvodu vzniku, vzniklé výše i termínu plnění) - bez objektivní existence závazku je jakákoli faktura jen cárem papíru.

    • 1. 7. 2015 13:39

      Eva (neregistrovaný)

      Dobrý den,

      smlouva byla ústní, mám potvrzeno e-mailem, kde spolupráci a částku uznává. Rovněž, bych já mohla rozporovat, že mě kdy nějaké doklady dala.
      Škoda jí nevzniká tím, že mám účetní doklady. Nemá nikde žádnou kontrolu. Trestného činu se nedopouštím, nikoho nevydírám. Psala jsem jí, telefonovala, nereagovala. Účetnictví jsem jí předat chtěla oproti úhradě.

      Pak mohu považovat  její účetnictví za cáry papíru, pokud není smlouva a protokol o předání podkladů k zaúčtování.

    • 1. 7. 2015 13:53

      Petr Šinagl - AAC&S (neregistrovaný)

      Velmi se mýlíte.
      Věřte, že poslouchat vysvětlení všech těchto omylů z úst trestního soudce v proslovu začínajícím "Jménem Republiky" není zážitek ani příjemný, ani levný.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).