Re: podnikání společně se zaměstnáním???
Opravdu to má své velké výhody.Mrkněte do historie "OSVČ vedlejší", hodně tu bylo řešeno.Jediné,co by tomu mohlo bránit je případný souhlas zaměstnavatele(aby neměl v pracovní smlouvě zákaz podnikání ve stejném oboru v jakém bude zaměstnán)
Takže když bude zaměstnán, bude zaměstnavatel platit soc. a zdrav. pojištění a on si nemusí platit nic jen bude čtvrtletně odvádět DPH na FU a rocne daně z thoto co vyděla na živnost??? Fo si ma tedy zrisut platbu na soc. a zdrav.poj. když bude zaměstnán-jak se to dělá???
V okamžiku kdy se stane zaměstnancem tak nemusí platit zálohy na ZP - důvod proč přestal platit se ZP dozví z ročního přehledu příjmů za rok 2006.
Zálohy na SP v roce 2006 musí platit dál,při předložení ročního přehledu příjmů doloží i potvrzení od zaměstnavatele o výši příjmů ze zaměstnání a pokud z tohoto zaměstnání v roce 2006 bude mít příjmy alespoň 86tisíc,pak nemusí platit zálohy no SP.Zálohy na SP jako OSVČ vedlejší bude ale muset platit nadále pokud z jeho živnosti bude mít zisk vyšší než 42tisíc - pak se platí 530,00Kč měsíční zálohy.
Re: Ještě jednou prosím o radu???
Takže ten roční přehled na ZP bude zasílat zaměstnavatel, takže o ZP se nemusí starat jakmile nastoupí jako zaměstnanec. Ale na SP musí platit zálohy pokud bude mít vyšší než 42 tis za rok ???? Těch 530,- bude platit i kdyby vydělával víc jak 42 tis. nebo je to základní sazba a pak se záloha na SP odvíjí od toho kolik vydělá na živnost???
Takže když bude zaměstnán, bude zaměstnavatel platit
>>>>soc. a zdrav. pojištění a on si nemusí platit nic jen
>>>>bude čtvrtletně odvádět DPH na FU a rocne daně z
>>>>thoto
>>>>co vyděla na živnost??? >>V okamžiku kdy se stane
>>>>>>zaměstnancem tak nemusí
>>>platit
>>>zálohy na ZP - důvod proč přestal platit se ZP dozví
>>>z
>>>ročního přehledu příjmů za rok 2006.
>>>Zálohy na SP v roce 2006 musí platit dál,při
>>>předložení ročního přehledu příjmů doloží i potvrzení
>>>od
>>>zaměstnavatele o výši příjmů ze zaměstnání a pokud z
>>>tohoto
>>>zaměstnání v roce 2006 bude mít příjmy alespoň
>>>86tisíc,pak nemusí platit zálohy no SP.Zálohy na SP
>>>jako OSVČ
>>>vedlejší bude ale muset platit nadále pokud z jeho
>>>živnosti bude mít zisk vyšší než 42tisíc - pak se
>>>platí
>>>530,00Kč měsíční zálohy.
>>Takže ten roční přehled na ZP bude zasílat
>>zaměstnavatel, takže o ZP se nemusí starat jakmile
>>nastoupí jako
>>zaměstnanec. Ale na SP musí platit zálohy pokud bude
>>mít vyšší než 42 tis za rok ???? Těch 530,- bude
>>platit
>>i kdyby vydělával víc jak 42 tis. nebo je to základní
>>sazba a pak se záloha na SP odvíjí od toho kolik
>>vydělá na živnost???
>Roční přehled na ZP si musí podávat sám,stejně tak
>daňové přiznání.530,00Kč je základní - nejnižší záloha na
>SP,výše se odvíjí od zisku na živnost.
Takže on odevzdá roční přehled na ZP a k tomu musí taky dodat potvrzení od zaměstnavatele???Nemohla byste mi ještě poradit jak ten roční přehled vypíše?? takže v přehledu zaškrtne :
V roce 2005 jsem byl souběžně se samostatnou výdělečnou činností zaměstnán a samostatná výdělečná činnost byla: buďto
a - HLAVNÍM ZDROJEM PŘÍJMŮ v měsících:
b - VEDLEJŠÍM ZDROJEM PŘÍJMŮ v měsících:
zaškrtnu za b).???
a na tu druhou stranu se vypočítá za těch 6 měsíců co byl jen jako FO a od 7 měsíce nic platit nebude.Určitě ty moje dotazy jsou zmatené ale jsem začátečník a moc se v tom nevyznám.Děkuji za další odpověď!!!
stal platit se ZP dozví
>>>>z
>>>>ročního přehledu příjmů za rok 2006.
>>>>Zálohy na SP v roce 2006 musí platit dál,při
>>>>předložení ročního přehledu příjmů doloží i potvrzení
>>>>od
>>>>zaměstnavatele o výši příjmů ze zaměstnání a pokud z
>>>>tohoto
>>>>zaměstnání v roce 2006 bude mít příjmy alespoň
>>>>86tisíc,pak nemusí platit zálohy no SP.Zálohy na SP
>>>>jako OSVČ
>>>>vedlejší bude ale muset platit nadále pokud z jeho
>>>>živnosti bude mít zisk vyšší než 42tisíc - pak se
>>>>platí
>>>>530,00Kč měsíční zálohy.
Ale na SP musí platit zálohy pokud bude
>>>mít vyšší než 42 tis za rok ???? Těch 530,- bude
>>>platit
>>>i kdyby vydělával víc jak 42 tis. nebo je to základní
>>>sazba a pak se záloha na SP odvíjí od toho kolik
>>>vydělá na živnost???
>>Roční přehled na ZP si musí podávat sám,stejně tak
>>daňové přiznání.530,00Kč je základní - nejnižší záloha
>>na
>>SP,výše se odvíjí od zisku na živnost.
>
>Takže on odevzdá roční přehled na ZP a k tomu musí
>taky dodat potvrzení od zaměstnavatele???Nemohla byste mi
>ještě poradit jak ten roční přehled vypíše?? takže v
>přehledu zaškrtne :
>
>V roce 2005 jsem byl souběžně se samostatnou
>výdělečnou činností zaměstnán a samostatná výdělečná činnost
>byla: buďto
>
> a - HLAVNÍM ZDROJEM PŘÍJMŮ v měsících:
>
> b - VEDLEJŠÍM ZDROJEM PŘÍJMŮ v měsících:
>zaškrtnu za b).???
>a na tu druhou stranu se vypočítá za těch 6 měsíců co
>byl jen jako FO a od 7 měsíce nic platit nebude.Určitě
>ty moje dotazy jsou zmatené ale jsem začátečník a moc
>se v tom nevyznám.Děkuji za další odpověď!!!
Uvažujete správně.Předloží Přehled + potvrzení od zaměstnavatele (pokud by toto potvrzení nepředložil,nebo měl menší příjmy ze zaměstnání než 86tis,tak bude považován SP za hlavní OSVČ a bude muset platit SP plné).V přehledu zapíše,že je od tehdy a tehdy vedlejším zdrojem příjmů(přesně jak píšete).Tu druhou stranu teď z hlavy nevím.
Re: Ještě jeden dotaz???
Takže když bude zaměstnán, bude zaměstnavatel platit soc. a zdrav. pojištění a on si nemusí platit nic jen bude čtvrtletně odvádět DPH na FU a rocne daně z thoto co vyděla na živnost??? Fo si ma tedy zrisut platbu na soc. a zdrav.poj. když bude zaměstnán-jak se to dělá???
Pokusím se to shrnout. FO "se nechá zaměstnat" = stane se zaměstnancem, za kterého bude zaměstnavetel odvádět platby na ZP, SP a daň. FO bude mít své podnikání jako vedlejší činnost. Musí proto tuto změnu nahlásit na:
1. ZP - vyplní Změnový list, kde uvede adresu nového zaměstnavatele
2. SP - oznámí změnu = nahlásí adresu zaměstnavatele
Na základě této změny přestane platit zálohy jako OSVČ (platí to zaměstnavatel).
Na konci roku si od zaměstnavatele vyžádá doklad o příjmu a podá daňové přiznání, kde uvede:
1. příjmy ze návislé činnosti (od zaměstnavatele)
2. příjmy z podnikání
Vypočítá si daň i případné doplatky na SP a ZP. Z výše příjmu z podnikání se bude odvíjet případná platba záloh.
Pro J.K.
Takže nestačí když to ohlásím na ZP a SP při odevzdání ročních přehledů a přiložím k tomu potvrzení od zaměstnavatele o příjmech, musím to tedy nahlásit dopředu na SP a ZP??? Jakmile bude zaměstnán tak nemusím platit zálohy na ZP ale na SP ano??? Jsem z toho teda zmatená???
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
7. 6. 2006 13:11
Potřebovala bych poradit!!!
FO podniká v klempířství a izolace, ale tedka se chce nechat zaměstnant u stavební firmy jako dělník za 13000,-a přitom by chtěl podnikat.Je tohle možné nebo musí živnost ukončit. Pokud to jde tak co v tom spočívá?? Jestli není nějaký limit kolik si může na tu živnost vydělat atd.???
Předem děkuji za odpověď!!!!