Re: Pro Radku - podnikání + zaměstnání
Dovolím si vstoupit do diskuze. Pokud začnete podnikat musíte tuto skutečnost nahlásit jak uvádí kolegyně výše. Ale se zálohami to tak jednoduché není u OSVČ. Na zdravotním není problém tak nahlásíte, že podnikání pro vás bude vedlejším zdrojem příjmu na ohlášení pojištěnce a zálohy neplatíte. Po podání přehledu vám vyjde v případě že budete mít kladný rozdíl příjmů a výdajů kolik budete platit. Zálohy nebudete platit ať vyděláte jako OSVČ kolik chcete, pokud je to pro vás vedeljší tak nic. Na sociálku však musíte platit až do podání přehledu i když oznámíte, že jste zaměstnaná.
Takže podle názoru paní Šárky to nemohu udělat,no a do toho přehledu zaškrtnu že jsem byl souběžně se samostatně výdělečnou činností zaměstnán a samostatná výdělečná činnost byla vedlejším zdrojem přijmů v měsících tehdy a tehdy??? A co kdyby to bylo naopak, kdyby samostatná výděleční činnost byla hlavním zdrojem příjmů - tohle se tam také dá zaškrtnout??? mockrát díky za rady!!!!!
Jde o to že ta FO je podnikatel v klempířství a izolace , ted ho chce zaměstnat stavební firma jako dělníka za 13000,- + odměny, tak mně zajímalo jestli při tom když se nechá zaměstnat může vykonávat tu svou živnost a jestli může na tu žvinost vydělávat kolik chce, když bude zároveň zaměstnán, a taky mně zajímalo jak to bude s ZP a SP když teď platí zálohy.
Já bych zašla na ZP a SZ nahlásila, že podnikání je vedlejší zdroj příjmů a hotovo. Na ŽL si může vydělat kolik chce nikdo to nezkoumá. Stejně nejvíce času stráví v zaměstnání a živnost bude vedlejška. Po nahlášení bych tudíž musela platit jen zálohy na SZ a nemusela platit na zdravotní. Do přehledu bych pak uvedla kolik měsíců to bylo hlavním zdrojem příjmů a kolik měsíců vedlejším zdrojem příjmů. Kdybyste uvedla, že je to hlavní zdroj příjmů tak musíte platit jak na sociálním tak zdravotním minimálně minimální zálohy pokud vám z minulého roku nevyšly vyšší.
Pokud nebude mít ve smlouvě se zaměstnavatelem klauzuli, že nemůže podnikat - to ale bývá jen pokud podniká ve stejném oboru jako je zaměstnán = podniká jako klempíř - nemůže být zaměstnán jako klempíř.
Jako OSVČ si může vydělat kolik chce. Od těchto příjmů se budou odvíjet jeho platby na ZP a SP.
Pokud jsou příjmy ze zaměstnání menší než 86tis./rok, potom je podnikání činnost hlavní = platíte. Ale to se vás netýká, píšete že Váš příjem bude 13tis./měs. Vůbec bych to nekomplikovala. Je-li různý přístup k tomuto problému na OSSP, potom doporučuji učinit telefonický dotaz na Vaši správu SP. Nevidím jediný důvod, proč dále platit zálohy jako OSVČ, když jste zaměstnancem.
Zálohy na sociálku vám nezruší, protože jakou mají jistotu, že nebudete zaměstnaná jen jeden měsíc nebo 4 měsíce to byste potom tu částku cca86tis. nedosáhla. Takže až donesete na konci roku potvrzení, že za ten rok ten příjem byl. Také jsem to řešila a musela platit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
7. 6. 2006 14:45
Nepustilo mě to dál - bylo prý překročeno množství znaků.
Změny se musí na ZP a SP nahlásit do 8. dnů. FO bude mít podnikání jako činnost vedlejší, přestane platit zálohy (platí je zaměstnavatel). Po skončení roku podá roční přehledy, z těch vyplyne jestli bude muset platit příští rok zálohy.