Re: Dodatečně doměřené DPH - SPĚCHÁ!!!
Nechápu, proč by FÚ "vyhodil" nárok na odpočet DPH z reklamy, pokud by zároveň nezpochybnil i správnost zaúčtování faktur/y do daňových výdajů. Není až tak důležité, co Vám pracovníci FÚ řekli, důležité je, co máte od nich písemně. Můžete sem opsat to rozhodnutí?
Řešení "vyhodit odpočet, ale nechat v příjmovce" bych chápala jen v případě, že by vám za tu reklamu fakturoval neplátce.
Podle Vaší odpovědi se pokusím přemýšlet, co s tím dál.
Veškeré informace mám pouze od jednatele společnosti, sama jsem při místním šetření na nadměrný odpočet nebyla. Kdyby bývala vyšla daňová povinnost, vůbec by k této situaci nedošlo. Ta reklama přišla ve špatnou chvíli - jen na okraj.
Naše společnost A zadala reklamu spol. B, která ji nakoupila "subdodávkou" od spol. C. FÚ chtěl k doložení reklamy mimo jiné ještě smlouvu mezi spol. B a C. Tu se samozřejmě nepodařilo sehnat a na základě toho reklamu vyhodili z DPH. Jinak jsme k reklamě doložili plakáty, fotodokumentací, letáky i videozáznamem, myslím, že vše potřebné, vč. smlouvy mezi A a B. Nestačilo to, takže se správce dohodl s jednatelem, že ji vyhodí. Jednatel souhlasil a potom správce jen tak mimo úřední jenání řekl, aby to v příjmovce nechal, že neví, jak by to posoudili z příjmovky, přinejhorším se to potom doplatí a o penále požádá o prominutí. Takhle to chtěl jedantel v r. 2004, tak jsem uposlechla a nechala si podepsat papír, že to bylo na jeho příkaz, že za to neručím v případě kontroly.
Takže já teď bych nejraději to DPH nechala nedaňově, aby event. doměrek na příjmovce nebyl tak veliký, ale daňová optimalizace mne nenechává úplně v klidu, protože jen to DPH dělá skoro 70000,--.
No potěš... ona i ta reklama byla nejspíš taková "daňová optimalizace" , že? - nemusíte na to odpovídat. Jelikož jde o velkou částku a situace je poněkud nejistá, požádala bych na vašem místě o rozhodnutí jednatele. A nechte si jeho vyjádření podepsat, ať vám později nevyčítá, že jste něco dala do nákladů a je z toho průšvih, nebo naopak že jste z opatrnosti dala jako nedaňové a teď platí vysoké daně. Je to jejich výmysl a jejich zodpovědnost. Vy jste takovou reklamu určitě neobjednávala...
Také jsem nad tím takhle přemýšlela, asi to bude nejlepší nechat to na něm. Jinak s optimalizací máte pravdu...:-)) Já mu zkusím vnutit nedaňový náklad a bude to. Protože i když řekne dát daňově, tak se stejně "napráskáme", protože bych to viděla na DoDPPO r. 2004. Co vy na to? Moc děkuji za odpovědi.
Pokud budete dávat dodatečné DPPO na 2004 s tím, že tu reklamu vyhodíte z nákladů definitivně, tak bych to též dala nedaňově. Ale ať to rozhodne vedení, oni si to vymysleli, tak ať taky rozhodnou, co teď s tím. Když něco rozhodnete sama - byť v nejlepším úmyslu - může se to obrátit proti Vám :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
8. 6. 2006 18:52
V r. 2005 nám bylo dodatečně doměřené DPH na základě asi rok a půl starého místního šetření. Byl nám ponížen nadměrný odpočet. V r. 2005 jsme tuto částku zaúčtovali do nákladů a já teď přemýšlím, zda to bude daňový či nedaňový náklad r. 2005. Pokud bude nedaňový, pak je mi jasné, že mohu tuto částku dát uplatnit v dodatečném přiznání r. 2004.
A o co šlo? Šlo o "vyhození" DPH z reklamy, kde ale pracovníci FÚ majiteli firmy řekli, aby to v příjmovce ponechali. Díky za odpověď a názory. AF