Re: pracovní soboty
A určuje Vám je jako normálně rozvrženou směnu nebo jako přesčas? Přesčasů může nařídit 150 h v roce (dalších 266 pak může dohodnout) a přesčasy nesmí činit v průměru víc než 8 h týdně (pokud si vyberete náhradní volno, není to považováno za přesčas). Sice by měl přesčas ve dnech pracovního klidu nařizovat podle Zákoníku vyjímečně, ale dneska nezbývá, než reagovat pružně - když je zakázka, tak se musí udělat. Pak by měl s Vámi také probrat, jak se do práce dostanete, protože vlastně po Vás chce, abyste dělali navíc ve dnech, kdy máte mít volno.
Pokud ale nemáte v pracovní smlouvě smluveno, že Vaše pracovní doba je od pondělí do pátku a on Vám ji rozvrhne i na víkend, takže vlastně nejde o přesčasy, tak s tím nic nenaděláte. Rozvržení pracovní doby určuje zaměstnavatel. V tomto případě je doprava Váš problém.
>>prac.doba je 40 hod. tydně a zaměstnavatel nám určuje
>>prac.soboty a vůbec ho nezajímá,že nemáme žádné
>>dopravní spojení.Může si to zaměstnavatel vůbec
>>dovolit a
>>pokud ano,tak za jakých podmínek?
>jsem tam zaměstnaná přes agenturu u které mám určenou prac.dobu od pondělí do pátku,s tím,že pokud budou žádat práci v sobotu nebo v neděli musí mi to dát písemně,což nečiní a ani nežádají o práci presčas,jen nařizují.
Ale v tom případě Vy nejste jejich zaměstnancem. Vy jste zaměstnancem té agentury, takže to si vyřiďte s ní. On jen využil služeb agentury, která nabízí svoje služby.
O rozvržení pracovní doby rozhoduje zaměstnavatel. Z toho co píšete bych si tipl, že máte rovnoměrně rozvrženou pracovní dobu na pondělí - pátek v 8 hodinových směnách + 30 minut přestávka. Pokud je to tento případ, tak práce v sobotu je prací přesčas a jako taková může být v sobotu (což je den na který připadá nepřetržitý odpočinek v týdnu) nařízena pouze z důvodů uvedených v § 91 odst. 3.
Samozřejmě, že na takovou práci se vztahují i další ustanovní o práci přesčas (placení příplatků, limit max. 8 hodin týdně a 150 hodin ročně)
Jiná by byla situace, kdyby jste měli nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu a sobota by v takovém rozvrhu byla pracovním dnem. Zaměstnavatel by měl při stanovení takového rozvrhu přihlížet i k dopravní obslužnosti, ale žádný předpis mu nenařizuje zajistiti dopravu zaměstnanců do práce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
15. 6. 2006 10:05
prac.doba je 40 hod. tydně a zaměstnavatel nám určuje prac.soboty a vůbec ho nezajímá,že nemáme žádné dopravní spojení.Může si to zaměstnavatel vůbec dovolit a pokud ano,tak za jakých podmínek?