Re: Prosím o radu
Jistě Vám někdo poradí podrobněji, ale já doporučuji jednak prostudovat literatutu o povinnostech jednatele (včasné podání návrhu na likvidaci, na konkurz) a jednak poradu u právníka. Společníci ručí pouze do výše svých nesplacených vkladů, ale pokud by byly porušeny povinnosti, pak jednatel ručí svým majetkem. Jestliže nemáte provozovnu a vypadá to špatně, musíte jako jednatel jednat (a samozřejmě situaci řešit i se společníky). Zaměstnanci nemohou požadovat mzdu po Vás osobně, ale po společnosti. Stávají se věřiteli. Smozřejmě můžete uzavřít dohodu o splácení, ale z čeho? Je také potřeba vyřešit jejich další zaměstnávání, ukončit pracovní poměry dohodou nebo výpovědí - k tomu se pochopitelně váže odstupné, na které firma zase asi nebude mít. A pak klasický postup - konkurs a vyrovnávání. Návrh na konkurs mohou podat i sami zaměstnanci a pak požádat ÚP o vyplacení dlužných mezd a tím pádem se věřitelem místo nich stane ÚP. Pokud neporušíte své jednatelské povinnosti a pokud nějaký věřitel na Vás nehodí něco, co by soud posoudil jako podvod, pak svým osobním majetkem neručíte ani nejste trestně odpovědný. Trestný čin je ale neodvedení daní a pojistného, který bylo sraženo zaměstnancům z mezd (ne odvody za zaměstnavatele), prodat třeba nějaký majetek firmy a použít výslovně na uhrazení tohoto. Také radím projít si účetnictví, zda se peníze nepřelévaly někam jinam. Ovšem co se týká Vaší soukromé půjčky na zalepení díry, tak to je špatné - jde o Vaši půjčku.
Ale třeba se podaří provoz obnovit a krizi překonat. Hlavně jednat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
15. 6. 2006 14:50
Společnost s.r.o. ve které jsem jediným jednatelem a mám 51% obch.podílů k 2.6.2006 přišla o provozovnu. Dle ústní dohody se společníky jsem jim nosil do úschovy veškerou tržbu, ze které mi pak vypláceli peníze na mzdy a na faktury. V Srpnu 2005 mi však oznámily že žádné peníze u nich nejsou, a že málo vyděláváme, tím se firma se dostala do platební neschopnosti. Díky tomu jsme přišly o provozovnu. Se zaměstnanci jsem uzavřel dohodu že si vezmou na 3 týdny po uzavření provozovny dovolenou a že se firma přestěhuje do nových prostor. To již možné není protože majitel objektu si našel nového nájemce. Můj právník ukončil se mnou smlouvu, protože v tom spíše vidí osobní spor a ne obchodní.Prosím poraďte co mám udělat se zaměstnanci kteří po mě požadují mzdu za měsíc Květen 2006. A na kterou mají samozřejmně nárok.
1) Je možné uzavřít se zaměstnanci třeba nějakou písemnou dohodu o splátkách? 2)Co se stane s dluhy která společnost má? Půjčil jsem si od lichváře na mé jméno 300.000 korun na dluhy firmy. Které teď musím vrátit. Už jsem rozprodal vše co doma mám. A nevím si dál rady.