Re: Kurzový rozdíly
Děkuji.
A můžu ještě k tichýmu společníkovi? Vypověděl smlouvu a nemáme mu z čeho vrátit všechno co vložil - jenom něco. Může ten zbytek tam nechat třeba do příštího roku jako půjčku? Může i bezúročně? A mám to přeúčtovat z dlouhodobých závazků, když nevím, jestli to zvládneme příští rok vrátit?
Obchodní zákoník (tiché společenství - §§ 673 - 681) stanoví v § 680, že podnikatel je povinen vrátit tichému společníkovi vklad zvýšený nebo snížený o jeho podíl na výsledku podnikání. Není stanovena lhůta, pouze je nutno brát v úvahu, že tichý společník má ohledně svého vkladu právní postavení, jaké má věřitel ohledně své pohledávky, není však oprávněn požadovat vrácení svého vkladu před zánikem smlouvy. Pozor tedy např. na upřednostňování věřitelů - viz trestní zákon § 256 - trestný čin "zvýhodňování věřitele".
*** Především se podívejte do smlouvy o tichém společenstí, zda takto (výpovědí) lze společenství vůbec ukončit. Pokud ano, pak zda ze smlouvy nevyplývá, kdy se smlouva v tom případě ukončuje a do kdy je povinnost vrátit vklad. Další by mělo být ošetřeno především dohodou. Trestní právo s tím podle mě moc nesouvisí. Obch.Z. Vám spíše říká, že při ukončení se vztah "tiché společenství" mění na "normální závazkový vztah". ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
17. 6. 2006 12:01
Prosím o radu.
Kurzový rozdíl porovnávám se stavem v českých korunách ke vzniku závazku v roce 2002 nebo ke stavu v českých korunách při kurzu k 31.12.loňského roku?