Hlavní navigace

Půjčka splečníka s.r.o.

  • (neregistrovaný)

    18. 6. 2006 11:41

    Ráda bych si ověřila správnost následujícího tvrzení, popřípadě poprosila o Vaše zkušenosti. Jsme nově vzniklá s.r.o. a společník chce vložit do společnosti finanční prostředky přesahující čtyřnásobek základního kapitálu. Našla jsem na jednom portále odpověď na podobný problém, Cituji:
    "Předpokládám, že v se případě Vaší osoby jedná o přímou nebo nepřímou účast na vedení, kontrole či jmění příjemce půjčky (účastí na kontrole či jmění se rozumí vlastnictví více než 25% podílu na základním jmění nebo podílu s hlasovacím právem). Aby bylo možné úroky z těchto půjček zahrnout do daňově účinných nákladů, je třeba splnit následující podmínky. Z § 25 odst.1 písm.w zák. o daních z příjmů vyplývá, že úroky z úvěrů a půjček poskytnutých subjekty odpovídajícími výše uvedeným podmínkám, lze uznat maximálně z úhrnné výše těchto úvěrů a půjček odpovídající čtyřnásobku vlastního jmění společnosti. Toto omezení se nevztahuje na společnosti v roce jejich vzniku a v následujících třech letech. Úrokovou sazbu u těchto půjček je vhodné stanovit ve výši 140% diskontní sazby České národní banky platné v době uzavření smlouvy. Při splnění dvou uvedených podmínek může Vaše společnost tyto úroky bez obav zahrnout do svých daňově účinných nákladů"

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 6. 2006 16:50

      bdm (neregistrovaný)

      Re: půjčka splečníka s.r.o.
      *** Nevím, na co se konkrétně ptáte. Tahle odpověď vypadá, že je starší odpovědí na nějaký starší dotaz, protože §, hovořící o třech letech, byl ze zákona vypuštěn (tuším v roce 2004 s platností od roku 2005). Když tak zkuste konkrétněji, co Vám na tom nesedí. ***

    • 18. 6. 2006 20:15

      sanda (neregistrovaný)

      Re: půjčka splečníka s.r.o.
      - Děkuji za reakci. Jde mi hlavně o to, jak správně postupovat. Zda se musí, nebo naopak nesmí takováto půjčka úročit a také co je daňově uznatelný úrok a co už ne. A co je z daňového hlediska nejlepším řešením. Jde o novou společnost se základním kapitálem 200 000,-. Půjčka společníka (a zároveň jednatele) bude činit 3 miliony korun. Někde jsem se dočetla, že daňově uznatelným úrokem může být pouze úrok z půjčky, která nepřesáhne čtyřnásobek vlastního kapitálu. Na druhé straně jsem pak narazila na názor, že pokud by takováto půjčka úročena nebyla, tak by se - zjednodušeně řečeno - společnost neoprávněně obohacovala. Ráda bych slyšela - resp. četla - jednoznačný názor jak v tomto případě postupovat, aby byly příslušné úřady bez námitek. A je možno tuto sumu rozdělit na onen úročený-daňově uznatelný čtyřnásobek - a zbytek jako neúročenou půjčku? Moc děkuji za radu!!!

    • 18. 6. 2006 21:51

      bdm (neregistrovaný)

      Re: půjčka splečníka s.r.o.
      *** Půjčka společníka své společnosti může být bezúročná - žádné úpravy ani obavy nemusí být. Pokud se úročí, pak v souladu s §23/7, §24/2 a už Vámi zmíněném §25/1/w ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).