Re: Pronájem bytu, služby a výdaje
Podle mého názoru BUĎ uplatní 30 procent , NEBO skutečné náklady. Nelze oboje najednou (jak je nastíněno výše)
takže buď zdaňuje 7000 - 2000; nebo 7000 - 30% z 7000
Těch 2000 je samozřejmě také příjem.
Ale rád se nechám přesvědčit (doložitelnými argumenty)
přesvědčovat vás nebudu, ale u nájmu jsou dvě možnosti - buď započítávat do příjmu nájem bez služeb, nebo včetně služeb a vyúčtování.
Nejen pohodlnější, ale i výhodnější ;-)
Díky za to nasměrování na
http://business.center.cz/business/finance/dane/D-190.aspx
myslím, že se celkem jasně můžu opřít o to, že cokoli je platba za služby,
energie, a zálohy na ně, nejsou můj příjem.
Takže v mém případě je příjem těch 5000 Kč a z toho si plánuji odečíst 30 prodent.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
18. 6. 2006 13:21
Pronajímám jako fyzická osoba svůj byt. Nájemce mi platí nájem plus zálohu na služby. Jakmile přijde vyúčtování (za vodné, za elektřinu), doúčtujeme si a doplatíme rozdíl, přeplatek nebo nedoplatek.
Rád bych věděl, jestli ty platby za služby jsou součástí nájmu a jestli se budou zdaňovat podle par. 9, s tím, že si proti nim dám došlé faktury ve stejné výši (odst. 3), ale už si nebudu moci to základní nájemné pokrátit 30 procenty dle par. 9 odst. 4. Anebo jestli ty platby za služby vůbec jako můj příjem nefigurují, protože je to přeúčtování, a tak je nebudu nijak danit a nikde uvádět a od nájmu si odečtu 30 procent?
Tedy konkrétně: nájem je 5 tisíc, služby 2 tisíce. Je můj příjem 7 tisíc, s prokázaným výdajem 2 tisíce, tedy budu danit 5 tisíc? Nebo je můj příjem 5 tisíc, proti němu dle par. 9 odst. 4 výdaj ve výši 30 procent 1500 Kč, takže budu danit 3500 Kč a ty 2000 za služby nebudou mezi mými příjmy figurovat (samozřejmě předpokládám, že k nim mám všechny faktury)?
V nájemní smlouvě je to rozepsáno zvlášť, nájemce ale platí vše jednou platbou na můj účet.
Za radu předem díky.