Re: Spolupracující osoba...
Sdružení je složitější, musí mít všichni účastníci ŽL. Ve sdružení se rozdělují příjmy a výdaje podle smlouvy o sdružení. Tato musí být uložena u FÚ. Podíl na výdajích může být odlišný od podílu na příjmech. Např. výdaje dělíte 50/50 a příjmy 30/70. Uzavřít smlouvu o sdružení u manželů se mi jeví jako krajně nevhodné, zejména tam, kde mají SJM.
Spolupracující může být buď manželka nebo ostatní, kteří žijí ve společné domácnosti s OSVČ. Rozdělujete v souladu s § 13, ale vždy stejný podíl na příjmech a stejný na výdajích. Je ale jedno, zda se v jednom roce rozhodnete dělit na spol. osobu příjmy a výdaje ve výši 20 % a následující rok např. 30 %.
Jistě je na každém, jak se rozhodne, ale sdružení bych se snažila vyhnout. Nevím, co vede FÚ k tomu, že, alespoň v našem regionu, doporučují manželům uzavření smlouvy o sdružení jako nejvhodnější způsob, jak rozdělit příjmy a výdaje na druhého z manželů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
19. 6. 2006 15:13
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Pročítala jsem si předchozí příspěvky o spolupracujících osobách, ale stejně v tom mám hokej. Spolupracující osobou může být kdokoli z rodiny? Je v tom nějaká výhoda? Zatím mi vyplývá jen ta, že spolupracující osoba nemusí mít ŽL (nebo se pletu?), jinak vše vykazuje jako podnikatel - DP, platí pojistné, i min. základ daně se na ni zřejmě vztahuje. Je tedy nějaká výhoda být jako spolupracující osoba, než být OSVČ ve sdružení s rodinnými příslušníky? Nemáte nějaký tip - kde bych si mohla o tomhle přečíst více v rozumnější podobě, než je zákon?
Děkuji.