Re: Nástup z mateřšké na RD
Škoda, že jste si to nezjištovala dříve. Kdyby jste nastoupila po MD hned na dovolenou. tj. vybrala si 5,5 loňské a pokračovala letošní dovolenou. Mohla jste vybrat celou letošní dovolenou a při tom pobírat rodičovský příspěvěk. To zákon umožňuje.Dovolen ákdyž se čerpá mezí mateřs. a rodičovs.se nekrátí. Teď už ano a to o 3/12 z 20 /nebo 25 podle toho kolik máte/. A pokud to novela ZP neupraví, mohla by jste o ni i přijít, kydž ji do určité doby nevyčerpáte.Měl radit zaměstnavatel.
Re: Nástup z mateřšké na RD
Jen doplním, že teď už můžete udělat jen jediné - domluvit se se zaměstnavatelem na přerušení rodičovské dovolené. Tzn. požádat o ukončení rodičovské, požádat o čerpání řádné dovolené (kterou Vám zaplatí) a pak zase požádat o rodičovskou dovolenou. Na to ovšem už zaměstnavatel nemusí přistoupit a tím pádem si nebudete moci řádnou dovolenou vyčerpat a propadne Vám. Proplacena může být pouze při ukončení pracovního poměru. Jen kdyby byl u vás ve firmě nárok na 5 týdnů dovolené místo 4, pak by Vám mohli proplatit těch 5 dnů z loňska, ty se proplatit mohou.
Zaměstnavatel Vám v tomto poradit mohl, ale nemusel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
21. 6. 2006 11:14
Dobrý den,
8. 5. mě skončila mateřská dovolená a nastoupila jsem na RD. Mám na vás několik dotazů. 1) Kolik dovolené mi připadá? Celá nebo pouze její část? 2) Z minulého roku mám převedeno 5,5 dne, jak jsem zjistila velká část maminek udělala to, že po skončení mateřské jakoby nastoupily na dovolenou a po ní až na RD. Je to možné i v mém případě, když jsem to nestihla navázat na MD? Doufám, že je můj dotaz srozumitelný! Sama se v tom moc neorientuji :o) Děkuji mnohokrát za odpověď O. B.