Re: Vývozní JSD - prosím o radu
Základ pro výpočet DPH z JSD je základ pro výpočet cla a všechny vedlejší poplatky - vedl. poplatky je i doprava, pokud nebyla přpočtena v základu pro výpočet cla,dále vedl. poplatky jsou i poplatky za vystavení JSD - pokud je od plátce a bez DPH, apod.
Dotaz byl na vývoz ne na dovoz.
Dle mého názoru by jste do daňového přiznání měla dát fakturovanou částku x Váš kurz. Ale vedou se diskuze o tom, jestli by to nemělo být kurzem JSD, nebo dokonce jestli se nemá do daňového přiznání uvádět částku z ř. 46 (statistická hodnota)
Dle mého názoru ale statistická hodnota je pro tento účel zkreslený údaj (v závislosti dodací podmínce), protože obsahuje hodnotu zboží + přepravu do hranice vyvážejícího státu. Pokud tedy prodáváte např. FCA Praha, obsahuje hodnotu přepravy po hranici (kterou nemáte na faktuře) a naopak pokud máte dodací podmínku někde v cizině tak je tam zahrnuta jen část přepravy po hranici.
Uvítám další názory
Dodatečně jsem zjistila, že kolegyně zaslala na FÚ dotaz ohledně částky v mněně u vývozu, a tohle je odpověď:
Dobrý den,
v odpovědi na Váš dotaz Vám sděluji, že MF v současné době připravuje výkladové stanovisko, podle něhož je možné v rámci vývozu zboží do třetích zemí dle § 66 ZDPH použít pro účely přepočtu cizí měny na českou měnu jak kurz dle celních předpisů (v případě využití údajů z JSD), tak kurz vyhlášený ČNB (v případě využití údajů z fakturace na daňovém dokladu).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
23. 6. 2006 15:02
Dobrý den, prosím může mi někdo poradit? Mám vývozní JSD na částku 5300,-USD, Směnný kurz 21,955. Fakturujeme přístroj za 4900,- USD a 400,- USD je dopravné. Na JSD mám v ř. 46 - statická hodnota částku pouze za přístroj a v ř. 44 je dopravné. Nevím, jestli do přiznání DPH dávám jen ř. 46 a nebo jestli částku za přístroj i dopravné. Děkuji