Re: Výše DPH u pronájmu nahr.studia
Podívejte se na ustanovení § 56 zákona o DPH:
(4) Nájem pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor je osvobozen od daně. Osvobození se nevztahuje na krátkodobý nájem stavby bytů a nebytových prostor, nájem prostor a míst k parkování vozidel, nájem bezpečnostních schránek nebo trvale instalovaných zařízení a strojů. Krátkodobým nájmem stavby, bytů a nebytových prostor se rozumí nájem, popřípadě včetně vnitřního movitého vybavení či dodání elektřiny, tepla, chladu, plynu nebo vody, nejdéle na 48 hodin nepřetržitě.
(5) Plátce se může rozhodnout, že u nájmu pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor jiným plátcům pro účely uskutečňování jejich ekonomických činností se uplatňuje daň. Plátce je povinen oznámit správci daně nejpozději do 30 dnů ode dne uzavření nájemní smlouvy uplatňování daně u tohoto nájmu.
Jestli použijete osvobození,pak nezapomeňte krátit DPH na vstupu (koeficient). Jestli uplatníte daň, pak 19%.
Zdeno, děkuji za odpověď. Zkusím to trochu více vysvětlit. Mám v pronájmu od družstva nebytový prostor jako nahrávací studio. FO - kameraman - si tam bude stříhat svoje natočené věci a samozřejmě tam budu pracovat i já. Jsem plátce DPH a faktury za pronájem chci fakturovat i s DPH.
Nefakturujte mu nájem, nýbrž služby nahrávacího studia.
Můžete mu tam třeba prozpěvovat, předvádět břišní tance, nebo ostřit nůžky, aby se mu lépe stříhalo :-)). Zkrátka dodávejte nějakou vlastní účast, např. obsluhu techniky - vy už něco vymyslíte - a o pronájmu cudně pomlčte. Chudák kameraman sice bude platit o 19% více, než je nezbytně nutné, avšak Vám se tím zjednoduší život. A nejenom v oblasti DPH, ale i např. v oblasti smluvní. Na to, abyste mohl pronajímat pronajaté, potřebujete souhlas majitele a jak znám družstva .....to byste se asi proběhnul a poplatil si.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
26. 6. 2006 19:53
Mám malé nahrávací studio, které zpracovává zvuk i obraz. Když ho chci pronajmout jiné FO, kolik mám účtovat procent DPH? Děkuji