Re: DPH u zaloh na el. energii
Do nákladů jde až konečná faktura, zálohy zůstávají na 314 a čekají na vyrovnání s konečnou fa.
Daňový doklad=faktura za přijatou platbu Vám umožňuje opravdu jen uplatnit DPH,ale ne dávat do nákladů.
Účtování:
obdržený zálohový list neúčtuji
úhrada zálohy 314/221
daňový doklad na přijatou platbu 343/314
konečná faktura (fa za dodávku tepla nebo elektřiny s odpočtem záloh) 5xx/321
343 případné donárokování DPH (to pokud nebyla záloha ve 100% výši konečné fa)
odečet uhrazených zl 321/314
mám ještě dotaz, mám program Winduo ve kterém sice takto zaúčtuju, ale musím brát v potaz ještě kody, které mi rozliší všechno učtování do jednotlivých sloupců pro přiznání k dph, ale potom v tom je doslova bordel, protože já sice zaúčtuju:
314/221 např. 1190
343/314 190 nárok na odpočet
ale v tom případě mi nesedí základ daně, protože je tam jiný kod než pro 314/221
ještě mne tak napadlo, co kdyby to bylo takto: záloha 52 tis vč. DPH, následně vyúčtování 123 tis.
záloha teda 314/221 základ 44 tis
343/221 odpočet 8 tis.
při vyúčtování pak 502/321 základ (104-44) 60 tis
343/321 odpočet (20-8) 12 tis.
a pak ještě 502/314 mimo dph, protože to bylo vyúčtované při záloze - 44 tis
na 314 nebude nic, na 343 bude odpočet, na 502 bude náklad a 321 se dopočte závazek
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
27. 6. 2006 9:04
Prosím o radu,
mam platební kalendář (daňový doklad) na zálohy na el. energii. Ale bohužel jsem zapoměl uplatnit DPH (nárok na odpočet) u zálohy za 1. kvartál 06. Jsme čtvrtletní plátci dph.Můžu já si jako vnitřní doklad (oprava účtování) doučtovát dph ze zálohy 1. kvartálu v druhém kvartálu? nebo je potřeba podat dodatečné daňové přiznání?
Nyní jsme již dostali vyúčtování a na něm je celková částka včetně odpočtu na dph u dvou záloh co jsme jim platili.
Děkuji za odpověd