Re: poradi prednostnich srazek ?
Zkuste platit jen FU a až se doplatí tak sociálky. Tak je to nařízení.Tím by se odváděla jen jedna platba,nejdřív fú,pak soc. Dle Nařízení vlády č. 108/1994 Sb., kterým se provádí zákoník práce a některé další zákony Nikde už víc to upřesněné není.
Tady bych asi oponoval :-(
§ 13
Pořadí srážek ze mzdy
(1) Ze mzdy se srazí nejprve záloha na daň z příjmů fyzických osob, 4) pojistné na sociální zabezpečení, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti 5) a pojistné veřejného zdravotního pojištění. 6)
(2) Ostatní srážky ze mzdy dovolené zákoníkem , zákonem o mzdě, odměně za pracovní pohotovost a o průměrném výdělku a zákonem o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových a v některých dalších organizacích a orgánech lze provádět jen v rozsahu stanoveném v občanském soudním řádu v ustanoveních o výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy. Podle těchto ustanovení se řídí u pohledávek, pro které byl soudem nebo správním orgánem nařízen výkon rozhodnutí, způsob provádění srážek i pořadí jednotlivých pohledávek.
Odstavec 1 je normalni srazka na dan ze mzdy a pojisteni
Odstavec 2 je pro vykon rozhodnuti
Tak jsem to prostudoval, ale přesto mi chybí (alespoň jsem to nikde nenašel), jak je to v případě OSVČ, nebo někoho, kdo není ani OSVČ ani zaměstnanec a živí se případnými brigádami či sportem.
Také jsem se nikde nedozvěděl, jak je to s úhradou pohledávek na základě dohody (např. o půjčce se starším datem) a exekucí (s novějším datem). Co má přednost?
A to, že ani exekutoři neznají svá práva a jednají protiprávně, přičemž sám předseda ex. komory na dotazy nereaguje, je nanejvýš znepokojující. I když v dnešním bezprávním Kocourkově (viz televizní pořady na toto téma) je možné pro jisté nadlidi beztrestně úplně všechno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
27. 6. 2006 12:21
Vazeni jen se chci utvrdit - jedna se mi o poradi prednostnich srazek - exekuci na plat zamestnance.
Mam zamestnance - uz ma druhym rokem 3 prednostni exekuce : FU a 2x socialka.
Srazim z obou tretin a vzhledem k male mzde posilam kolem 500,-Kc na kazdou exekuci.
Dnes mi prisly dalsi 4 prednostni exekuce od ZP. Musim zacit rozpoctavat i tyto 4 exekuce? To uz bych posilal srazky na celkem 7 uctu s castkou cca 200,-Kc.
Jak k tomu prijdu, platit bankovni poplatky za lajdaka?
Diky za info.
Karel