Re: prosím prosím
Osvobozené plnění s nárokem na odpočet znamená,že vystavíte fa,která není zatížena DPH (je osvobozená),ale u přijatých faktur souvisejících s výrobkem - službou, kterou fakturujete touto osvobozenou fakturou můžete nárokovat DPH. Např.budete dodávat zboží do EU plátci, faktura za toto zboží bude bez DPH a faktury přijaté související s nákupem materiálu a služeb potřebných na vytvoření zboží,které fakturujete do EU zaevidujete a DPH na nich uvedené si uplatníte.
dobrý den,
takže zajisté se jedná o fakturu přijatou ze zahraničí od plátce registrované v jiné zemi EU nebo u faktury vydané.
Rozdíl je:
pokud se jedná o fakturu vydanou - pak nárok na osvobození znamená, fakturujete zboží jinému plátci registrovanému v jiné zemi EU, aby se nezdaňovalo v obou zemích existují takzvané mezinárodní smlouvy o dvojím zdanění, kde se píše, že s touto zemí můžete obchodovat s osvobozeným DPH, tedy že abyste nemuseli vy a zároveň ti co fakturu přijali přiznávat nebo si nárokovat DPH. Proto vydané faktury máte nárok na osvobození DPH, tzn, zaúčtujete pouze částku 30,000,-- jakoby se jednalo o neplátce - v přiznání toto uvedete do řádku 410 a také v souhrnném hlášení /podává se jednou za čtvrt roku/.
Pokud se ale bude jednat o fakturu přijatou od plátce z EU, pak částku 30,000 CZK berete jako základ daně a dopočítáváte DPH 19%, což je v tomto případě 5,700. Zaúčtujete na účet 343 analytika pro obchodování v EU s nárokem na odpočet.
Do přiznání se uvádí na řádek 220 a zároveň 320 - základ 30,000 a daň 5,700. Výsledek je nulový, ale v přiznání to takto uvedené musí být. Pozor na den uskuteč. zdanit. plnění - v tomto datu musí být DPH zahrnuto do přiznání - jinak dodatečné
Výsledek by byl takový:
FV 30,000,-- 311/604
FP 30,000,-- 311/604 30,000,--
343 /343 5,700,-- interním dokladem
Děkuji za Vaše vysvětlení. Vedu jen daňovou evidenci a jedná se mi o fakturu za dopravu od české firmy, plátce, která je dle § 69(nejsem si teď jistá) osvobozena od DPH s nárokem na odpočet. Znamená to tedy, že mám fakturu zapsat jako 30 000 základ a DPH vyčíslit a započíst?
Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
27. 6. 2006 12:35
Omlouvám se za svou neznalost, ale mohl by mi prosím někdo vysvětlit co přesně znamená když je faktura osvobozena od DPH s nárokem na odpočet DPH? Pokud takovou přijatou fakturu např v hodnotě 30 000 mám mohu něco odpočíst?
Moc děkuji za vysvětlení