Re: podnikatelský úvěr a účtování v PÚ
Jám mám úvěr na 5 let účtován proti/461, takže pokud si budete úhrady faktur účtovat 461/221 až do naplnění výše úvěru tak by to mělo být v pořádku.
Splátky úvěru mám nyní účtovány 461/221, takže při každé splátce vidím, kolik mi ještě zůstává.
Na pokyn auditora jsem musela ke konci r.2005 rozlišit, tu část, která je splatna během jednoho roku (tj. v r.2006) na krátkodobý úvěr a co je splatno po roce 2006 na dlouhodobý úvěr - ale všechno je to na 461 rozlišeno analytikou, abych do Rozvahy správně určila krátkodobé a dlouhodobé závazky.
Jinak poplatky účtuji také 568/221.Pokud bych to převáděla mezi 231 a 221 tak přes 261 - ale proč to máte na 701?? 701 by měla sloužit k převodu zůstatku účtu při oterírání účetních knih. Úvěr má být podle mne na 461(dal),jinak nedocílíte rovnováhy mezi Aktivy a Pasivy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
29. 6. 2006 13:26
Dobrý den,
už jsem zoufalá,všude se píše něco jiného.
Jak správně účtovat o revolving.úvěru do 1 roku?mám si vytvořit vedle běžného účtu další s poč. stavem 231/701?potom postupovat při přečerpání na běžný účet 261/231 z úvěrového a na 221/261 na běžný,je to tak správně?
Potom máme ještě investiční úvěr na více než 5 let.Jak u tohoto postupovat.napíšu Vám svoji úvahu a buď mě z ní vyvedete nebo ne.založím si další účet 461/701, úhrada faktury,kterou zaplatí za nás přímo dodavateli 321/461.
Jinak smluvní odměny a spravování úvěru účtuji přímo z běžného účtu 568/221.
Prosím Vás velice,zkuste mi poradit,jsem nováček a budu Vám velice vděčná