Re: Musím uvádět na faktuře DIČ.
>>>Jsem živnostník ,nejsem plátce DPH,prováděl jsem
>>>práci
>>>pro firmu která je plátce DPH.Tato firma mě vrátila
>>>fakturu,důvod ,neuvedení MÉHO DIČ.Musím DIČ na
>>>faktuře
>>>uvádět,když ano tak proč?
>>
>>Pokud nejste platce DPH, DIC neuvadite, pokud ho
>>uvedete musite mit na fakture napsano : NEJSEM PLATCE
>>DPH
>>!!
>
>z čeho prosím vycházíte??
Ja ze zakona a Vy z ceho? :-))))
>§ 13a Obchodní listiny - viz Vas prispevek
není, to snad vidíte, ne?
já jen nesouhlasil s tvrzením karla, že nemá uvádět DIČ nebo musí uvést nejsem plátce. ani jedno z tohoto není pravda. musí uvést identifikační číslo. pravda, chybička se vloudila, a zaměnil jsem ičo s dičem:-( (u právnických o nic nejde, ale u fyzických, pravda, rozdíl)možná jiný kraj jiný mrav, ale už dlouho jsem se nesetkal s fakturou, kterou vystavil podnikatel a nenapsal na ni DIČ i když není plátce. právě když uvede dič, snáze lze ověřit, zda je plátce či ne.
a pokud se vrátím k původnímu dotazu - pokud odběratel vyžaduje uvedení DIČ, nevidím důvod mu ho tam nenapsat.
musíte, viz. obch. zákoník §13a
§ 13a Obchodní listiny
(1) Každý podnikatel je povinen na všech objednávkách, obchodních dopisech a fakturách uvádět údaj o své firmě, jménu nebo názvu, sídle nebo místu podnikání a identifikačním čísle; podnikatelé zapsaní v obchodním rejstříku též údaj o tomto zápisu, včetně spisové značky, a podnikatelé nezapsaní v obchodním rejstříku též údaj o zápisu do jiné evidence, v níž jsou zapsáni. Údaj o výši základního kapitálu lze v těchto listinách uvádět, jen jestliže byl zcela splacen.
*** Neřekla jsem, že je to špatně. Dotaz zněl, zda musí. A sám jste citoval zákon, ve kterém je napsáno, co musí. DIČ tam není :-))) Jinak vše, co si uvede nad to povinné, je na něm. O čem jsou podnikatelé přesvědčeni nevím - možná právě o tom, že DIČ na fakturách být musí :-)))) ***
*** Co se mě týká, tak vždy pokud vystavuji fa za neplátce, tak tam vždy tu větu píšu. Ne proto, že by se to muselo ale proto, aby to bylo pro druhou stranu jednoznačné a nemusela se ptát, jak je to s plátcovstvím, popř. aby zbytečně nevyžadovala DIČ :-)) ***
Ze zkušenosti je dobré si každého dodavatele zkontrolovat v registru plátců DPH - to co uvádí na fakturách nemusí být pravda.
Slušná firma pokud je plátce uvede DIČ pokud není napíše nejme plátci DPH - přesto ale ověřuji především u nových dodavatelů.
Myslím, že je dost horko, nebylo by vám všem lépe u vody.
U vody nebo v chládku v lese, případně u studeného nápoje v příjemné restauraci :-))) Jenže nás odtud vyhání pomyšlení na čtvrtletní DPH, aspoň mě :-(((
Tu debatu obou dam výše dost nechápu, o co které jde, kromě příjemného pokecání, nic ve zlém :-). Včera jsem četla první odpověď Karla a moc se mi líbila, je stručná a výstižná, není dál co řešit. Jen možná slovo "musíte" nahradit slovem "doporučuji". Kdyby tu větičku "nejsem plátce DPH" psali všichni neplátci automaticky, ušetřilo by se hodně práce a problémů, na co budu bazírovat na tom, že mi to zákon nenařizuje. Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
4. 7. 2006 21:03
Jsem živnostník ,nejsem plátce DPH,prováděl jsem práci pro firmu která je plátce DPH.Tato firma mě vrátila fakturu,důvod ,neuvedení MÉHO DIČ.Musím DIČ na faktuře uvádět,když ano tak proč?