Re: Jakou smlouvu?
Nejvýhodnější bude dohoda o provedení práce. Sepíšete dohodu, že vykonáte ten a ten úkol, předpokládané hodiny k jeho vykonání budou činit tolik a tolik (musíte uvést maximálně 100) a odměna bude x Kč. Z dohody o provedení práce se neodvádí pojistné, pouze daň. Podepište daňové prohlášení (růžový dvojlist, předloží Vám ho ve mzdové účtárně). Odměnu pak budete mít daněnou dle tabulek (tj. do 10100 = 12%, pak 19% atd.). Pokud pobíráte starobní důchod už od předešlého roku nebo ještě déle, nebudete mít slevu z daně. Pokud pobíráte st. důchod od 2.1.06 nebo později, budete mít slevu 600 Kč.
Pravda, to mě nenapadlo. Těch 20000 je za rok, takže nesmíte k tomu mít nějaký další příjem, se kterým byste těch 20000 překročila, např. nájem z domu, z polí...
*** Vždy je podstatné, o jakou formu práce se jedná. Pokud její druh spadne pod závislou činnost, nepomůže Vám, že smlouvu uzavřete podle obč. nebo obch. práva. Odvod daně popř. soc. a zdr. se neodvíjí od toho, jak smlouvu nazvete ale jaký je její skutečný druh ***
Upřímně řečeno tomu nerozumím,nikdy jsem se s tím nesetkal,tak např.pořádáme jednorázově koncert a najmu si k tomu pořadatele,k zajištění úklidu,ostrahy a pod.mohu s nimi uzavřít příkazní smlouvu s jednorázovou odměnou např.1600 Kč.a dále nic dalšího neplatit jako srážkovou daň,SP a ZP?Pro úplnost uvádím,že jsem dnes byl na FÚ a při dotazu na tuto smlouvu,kroutili hlavami a nic mi neřekli.
Díky moc za odpověď.
*** Můžu poradit jen to, jsem tady psala výše. Pročtěte si pokyn D-285. Je to pokyn, jak se má správce daně dívat a hodnotit závislou činnost. Když se jím budete řídit a vyvarujete se těch znaků, které jsou směrodatné pro závislou činnost, nedostanete se do střetu s FÚ. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
9. 7. 2006 20:07
Jsem duchodkyne a pro jednu firmu mam po vzajemne dohode zajistit urcity druh prace, kterou mohu zajistit z domova, protoze se jedna o cinnost administrativniho charakteru - jednorazovou akci. Jakou smlouvu nebo dohodu ma se mnou podniaktel uzavrit? Dekuji za odpoved.