Re: Spol.vlastníků - společné prostory
Předpokládám, že s vlastnictvím jednotky je spojeno vlastnictví podílu na pozemku - zahradě. Konkrétní způsob užívání společné věci by měl být zakotven v písemné smlouvě všech spoluvlastníků, nebo v rozhodnutí SVJ. Není-li domluva (uzavřít smlouvu) možná, může rozhodnout soud. Totéž platí o vynutitelnosti rozhodnutí SVJ.
Přesně si nevybavuji, jak je toto definováno ve stanovách, ale dříve bylo vše na základě určité ústní dohody. Bohužel, jednalo se o dřívější vlastníky. Ze zákona je však dáno, že s rozdělením společné věci musí souhlasit všichni, ale v současné době tomu tak není. Existuje tedy nějaká možnost požádat o vymezení a oddělení části zahrady (vzhledem k podílu ve společném vlastnictví), aniž by noví vlastníci mohli zasahovat a určitým způsobem škodit na části užívané jiným vlastníkem? V části, kterou užívají oni, se naše rodina nepohybuje. Bohužel, oni toto nerespektují.
Děkuji moc.
Vlastník jednotky je podílovým spoluvlastníkem pozemku - zahrady. Hospodaření se společnou věcí řeší její spoluvlastníci dohodu (nejlépe písemnou + rozhoduje většina), nebo na návrh některého z nich rozhodne soud. Nerespektují-li někteří spoluvlastníci rozhodnutí většiny, lze je žalovat. Podle mého názoru se v tomto případě nepodaří vypořádat podílové spoluvlastnictví rozdělením společné věci - jednak by to vyžadovalo vyřešit i přístupy ke všem pozemkům, jednak by museli souhlasit všichni, nebo na návrh některého ze spoluvlastníků rozhodně (rozdělí společnou věc) soud. Hlavně ale zákon o vlastnictví bytů předpokládá, že vlastník jednotky je spoluvlastníkem pozemku - i když "pod domem", takže u zahrady by to možná šlo...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
10. 7. 2006 0:07
Jsme společenství vlastníků bytových jednotek a vlastníme celkem velkou zahradu. Původní vlastníci dodržovali určité nepsané rozdělení a tím i užívání zahrady. Bohužel, v současné době 2 byty změnily majitele a ti žádná pravidla nerespektují. Zabrali většinu zahrady a nárokují si i prostor, který si jiní vlastníci svými silami a jistou finanční částkou upravili. Dohoda s nimi je téměř nemožná, protože dle svého chování a jednání se drží rčení "co je tvoje, to je moje a co je moje, do toho ti nic není". Podotýkám, že povinnosti dané stanovami nedodržují. Může mi někdo poradit, jakým způsobem s takovými lidmi žít a jednat? Děkuji předem za jakoukoliv radu.