Re: Jak se započítává doba studia do důc
Doba studia se započítává do doby pojištění jako tzv. náhradní doba, není to však úplně celá doba ( tuším,že bylo snženo z 90 % na 80 %- podívejte se na www.cssz.cz). Doba podnikání Vám bude započtena pokud Vám z něho vznikne povinnost platit sociální pojištění( výše příjmů - viz tamtéž) . Nevznikne-li Vám povinnost, můžete se dobrovolně přihlásit k placení soc.pojištění ( platí si málokdo :)
Každá doba pojištění se Vám pak počítá pro odpracování povinných roků pro nárok na důchod ( nejen do starobního, ale i do ID).
Nezáleží na tom, zda máte variantu studium plus podnikání, každá
činnost se posuzuje samostatně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
13. 7. 2006 8:48
Dobrý den,
jsem student a zároveň na vedlejší činnost podnikám. Jednu školu jsem teď úspěšně dokončil a teď zvažuji, jestli se zapsat ještě na další.
Buď budu ještě několik let studovat a na vedlejší činnost podnikat, nebo studovat nebudu a budu podnikat na hlavní činnost.
Je v těchto dvou variantách nějaký rozdíl co se týče věku odchodu do důchodu nebo jeho výše?
Nevím totiž, jestli se studium + vedlejší podnikatelská činnost počítá do odpracovaných let.
Je mi 23 let, na VŠ jsem odstudoval 5 let. Teď se hodlám zapsat na další prezenční studium, které však pravděpodobně nedostuduji, ale zajímalo by mě.
Díky moc
Honza