Re: Odměna OSVČ
Zvlášť když Pepa Novák s.r.o. Pepu Nováka občana zaměstnat může :-))) Jana F.
kdyby to nechtěl pochopit, tak bych to zkusil takto: fajn pepo, podnikateli, máš dvě možnosti:
1. vyplať odměnu pepovi občanovi, dej si ji do nákladů. a pepa občan ji musí zdanit:-)))
2. zaplať mzdu pepovi občanovi, odveď z ní daň, socko, zdravko. a dej si to do nákladů.
výsledkem bude, že na tom budeš stejně, ne-li hůř:-)))
obojí je sice blbost, ale takhle se mi podařilo jednomu hooodně jednoduchému řemeslníkovi vysvětlit, že to prostě nejde.
Moc hezké vysvětlení s těmi daněmi, tohle by mohlo zabrat :-)) To si musím zapamatovat :-))
Já v podobných případech říkávám, že z právního hlediska je jedna osoba ON jako podnikatel i ON jako občan, a že sám se sebou smlouvu uzavřít nemůže. Je fakt, že se jim to špatně vysvětluje, protože dotyčný si myslí, že když má ŽL, tak že vznikla jakási firma "Truhlářství u dubu" a nechápe, proč by tato firma nemohla uzavřít normální prac.smlouvu s ním, Pepou Novákem. Velmi špatně se vysvětluje, že firma "Truhlářství u dubu" de fakto neexistuje, že správně je jen firma "Josef Novák - Truhlářství u dubu". O to horší vysvětlování jen, že tato firma klidně může zaměstnat jeho kamaráda Frantu Vonáska i Láďu Procházku, ale majitele Pepu Nováka prostě ne. Reakce: "Ale proč ne?" atd. pořád dokola dle známé písničky "Pes jitrničku sežral" :-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
13. 7. 2006 13:02
Dobrý den. Potřebuji pomoct. Zpracovávám pro jednu OSVČ mzdy. Někdo mu řekl, že aby si taky mohl vyplácet peníze, je nutné s ním uzavřít také nějakou smlouvu. Říkala jsem mu, že jako OSVČ si prostě vyplatí peníze z pokladny, které zůstanou zahrnuty ve zdanitelných příjmech. Že nemůže fyzická osoba zaměstnavatel sama se sebou uzavřít pracovní nebo obdobnou smliouvu. A dotaz zní: proč nemůže. Neumím to vysvětlit, snad jen Zákoníkem práce, že nebude vykonávat práce na základě vlastního povelu. Prosím o Váš názor. Děkuji.