Re: Leasing
Musíte zařadit a odepisovat jako DHM a to dle § 30 odst. 4. , pokud chcete pronajímat formou pronájmu s následnou koupí. Můžete ale rovněž prodat jako zboží na splátky dle splátkového kalendáře, pokud nechcete evidovat jako DHM a odepisovat. Pak se ale kupující stává vlastníkem zboží ihned po prodeji, pokud není smluvně ujednána výhrada vlastnictví (např., že vlastníkem se kupující stává až úplným zaplacením).
Dle zákona o DPH:
finančním pronájmem přenechání zboží nebo nemovitosti za úplatu do užívání podle smlouvy o finančním pronájmu, pokud si strany v této smlouvě sjednají, že uživatel je oprávněn nebo povinen nabýt zboží nebo nemovitost, která je předmětem smlouvy, nejpozději úhradou posledního závazku ze smlouvy; takový finanční pronájem se posuzuje obdobně jako dodání zboží nebo převod nemovitosti,
*** Ale §30/4 mluví o Vašem případu "Pronajímaný hmotný movitý majetek u finančního pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku lze odepsat ..." Je tam samozřejmě jen "lze" ale proč jej neodepisovat a okrádat se o náklady? A je to vůbec HM? V dotazu není uvedena cena (?) ***
Jak se ale toto zboží, které se bude pronajímat dostane do nákladů? Když se nebude odepisovat a bude pronajímáno a pak odkoupeno za odkupní cenu, třeba po 3 letech. Tak až po třech letech se vyskladní na vrub nákladů? Prosím o toto pro mě klíčkové vyjasnění, nikdy jsem toto neřešil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
16. 7. 2006 17:45
Máme nakoupená menší výrobní stroje jako zboží na prodej. Chtěli bychom tato zařízení pronajímat formou finančního leasingu. Je možné tyto věci vést jako zboží a neodepisovat a pronajímat? Nebo je to nutné účtovat jako DHM, odepisovat a pronajímat formou finančního leasingu? Nebo je to jedno?