Re: prodej nemovitosti - jaké náklady
*** Bydliště neznamená nutně trvalý pobyt. Takže pokud se jedná o rodinný dům, pak stačí bydliště a ty dva roky. "Bydlištěm na území České republiky se pro účely tohoto zákona rozumí místo, kde má poplatník stálý byt za okolností, z nichž lze usuzovat na jeho úmysl trvale se v tomto bytě zdržovat." ***
Re: prodej nemovitosti - jaké náklady
MF zastává názor, že stálým bytem se rozumí byt, který je poplatníkovi kdykoliv k dispozici, ať již vlastní či pronajatý. Úmysl poplatníka trvale se zdržovat se posuzuje vzhledem k okolnostem jeho osobního a rodinného stavu.
FÚ si může ověřit "bydliště" např. tím, kam byla doručována pošta, kam se zasílaly státní dávky(pokud jdou složenkou), jakou adresu máte za tu dobu u zaměstnavatele, na neschopenkách, lze si ověřit u sousedů atd.
Takže bych se vůbec nebál, pokud bych OPRAVDU bydlel v nemovitosti 2 roky ji poté nedanit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
18. 7. 2006 11:11
Ahojky,
mám takový problém. Nepodnikatel prodává nemovitost. Nemá tam trvalé bydliště , takže asi platí podmínka 5ti let. Kdyžtak mě prosím opravte, protože zákon mluví jenom o bydlišti a ten člověk tam sice bydlel, ale trvalý pobyt měl jinde. Platí tedy 2 nebo 5 let? Já myslím že 5.
A dále : Jaké náklady může uplatnit při výpočtu daňové povinnosti z prodeje té nemovitosti?
Předpokládám, že původní kupní cenu, zaplacenou daň z převodu nemovitostí. A co dále? Hodně do toho domu investoval. Může i náklady na rekonstrukce a opravy? údržbu? Předpokládám, že údržbu asi ne, ale zhodnocující rekonstrukce možná ano? Jak je to prosím ???
Předem díky moc všem za radu!!!