Re: Daňová evidence a DPH
V DE musíte bohužel veškeré úhrady faktur až již výdaj-dodavatelských, nebo příjem-odběratelských, uvádět v deníku celkem /výdaj-příjem banka či pokladna/, dále
základ daně /zdanitelný výdaj-příjem v členění o jaký
výdaj či příjem se jedná/, a DPH, tak aby v deníku byl
ve zdanitelných příjmech či výdajích jen základ daně.
Z knihy faktur došlých i odeslaných pak sestavujete
přiznání k DPH event. ještě k tomu případné drobné nákupy či tržby za hotové přes pokladnu.
>>Prosím o radu. Vedu daňovou evidenci a jsem plátcem
>>DPH. Přijaté i vydané faktury a následně zaplacené
>>eviduji v knize faktur s DPH. Jak v daňové evidenci
>>účtovat bankovní výpisy s DPH nebo zadávat převody na
>>jiný
>>účet (platby faktur) s částkou jaká je na výpisu? A
>>taktéž pokladní doklady o zaplacení faktur v
>>pokladním
>>deníku? Část faktur platím přes účet část hotově.
>>
>>Děkuji moc za vysvětlení.
>V DE musíte bohužel veškeré úhrady faktur až již
>výdaj-dodavatelských, nebo příjem-odběratelských, uvádět v
>deníku celkem /výdaj-příjem banka či pokladna/, dále
>základ daně /zdanitelný výdaj-příjem v členění o jaký
>výdaj či příjem se jedná/, a DPH, tak aby v deníku byl
>
>ve zdanitelných příjmech či výdajích jen základ
>daně.
>Z knihy faktur došlých i odeslaných pak sestavujete
Ještě se připjím taky,jak zaúčtovat vzájemný zápočet do peněžního deníku,když vlastně neproběhla platba přes banku ani přes pokladnu?
Děkuji
>přiznání k DPH event. ještě k tomu případné drobné
>nákupy či tržby za hotové přes pokladnu.
Zápočet se v deníku neúčtuje, protože jak správně uvádíte, neproběhla žádná platba, buď se v některých softwarech používá tzv. nepeněžní deník, nebo se operace zvyšující či snižující základ daně z příjmů uvádějí až v daňovém přiznání, tuším příloha 2, tabulka E ?
----------------------------------------------------------------
§ 7b Daňová evidence
(1) Daňová evidence zajišťuje zjištění základu daně z příjmů a obsahuje údaje o
a) příjmech a výdajích, v členění potřebném pro zjištění základu daně
... zápočet většinou obsahuje doklady (údaje) o příjmech a výdajích
potřebných pro zjištění základu daně z příjmů
V deníku se neúčtuje, ale v daňové evidenci se eviduje :-) Už kvůli zjištění obratu, ale v určitých případech to mění i hospodářský výsledek, např. když započtete plnění s různými sazbami DPH. Necpala bych to do žádné tabulky. Jana F.
Jedná se mi o to, zda rozepisovat do programu v DE do banky rozepisovat z bankovních účtů částky zaplacených a přijatých faktur tak, že částku z bankovného účtu tedy celou fakturu rozdělím na základ daně a DPH. To samé v pokladním deníku provádět s pokladním dokladem, na kterém je sloučeno více faktur. Takže rozepsat jednotlivé faktury a zadávat základ daně a DPH. Pochopila jsem to dobře?
Např. mám fakturu evidovanou v knize faktur a uvádím tam, že je zaplacená. Pak vystavím pokladní doklad na konečnou částu faktury a v pokladním deníku ji zaeviduji takto: základ daně zvlíšt, DPH, zvlášt. Totéž budu dělat v bance. Ano?i
To není otázka programu - každý jen trochu příčetný program rozdělí při zápisu úhrady faktury bankou do peněžního deníku (nebo chcete-li daňové evidence) částku na DPH a základ daně, nemusíte se o to vůbec starat. Do pokladny se zase přenáší částka celá.
Spíš se mi z vašeho dotazu zdá, že ten program neumíte správně ovládat - proč byste označovala fakturu jako uhrazenou a potom teprve vytvářela pokladní doklad? Uhraďte ji přece z deníku a doklad se vám vytvoří sám. Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
18. 7. 2006 11:22
Prosím o radu. Vedu daňovou evidenci a jsem plátcem DPH. Přijaté i vydané faktury a následně zaplacené eviduji v knize faktur s DPH. Jak v daňové evidenci účtovat bankovní výpisy s DPH nebo zadávat převody na jiný účet (platby faktur) s částkou jaká je na výpisu? A taktéž pokladní doklady o zaplacení faktur v pokladním deníku? Část faktur platím přes účet část hotově.
Děkuji moc za vysvětlení.