Přechod k agentuře

• (neregistrovaný)

30. 11. 2015 8:21

Dobrý den,
    jsem zaměstnaná jako vrátná ve firmě. Vedení rozhodlo, že službu vrátných převezme agentura. Mám možnost přejít pod tuto agenturu a mě by zajímalo, zda při ukončení stávajícího pracovního poměru (na dobu neurčitou) - bylo by to ze strany zaměstnavatele - mám nárok na odstupné.
    Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 11. 2015 15:33

Lada (neregistrovaný)

Záleží na tom, co by obsahovala dohoda o ukončení pracovního poměru (předpokládám, že nebudete odcházet na základě výpovědi, ale dohody). Měl by v ní být výslovně uveden důvod výpovědi, který zároveň musí být takovým důvodem, ze kterého vyplývá nárok na odstupné. Obvykle se uvádí "organizační důvody", což specifikuje Zákoník práce v §52 c) takto: "stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách". Ideální by bylo, kdyby ta dohoda obsahovala i větičku "zaměstnanec má nárok na odstupné". Ohlídejte si to, protože když v dohodě nic takového mít uvedeno nebudete a bývalý zaměstnavatel vám odmítne odstupné vyplatit, těžko pak budete dokazovat, že na něj máte nárok.

Na druhou stranu - někteří zaměstnavatelé to praktikují tak, že pokud chcete přejít do té nové agentury, musíte jim podepsat ukončení pracovního poměru dohodou bez odstupného, jinak vás v té agentuře nezaměstnají. Nevím, zda je to váš případ. Pak byste se sama musela rozhodnout, zda je pro vás důležitější odstupné nebo zajištěná práce.

• 2. 12. 2015 9:34

ivzez

Téměř ve všem souhlasím s odpovědí Lady.

Jenom pozor na poslední úvahu ohledně rozhodnutí mezi odstupným a zajištěnou prací.
      Práci byste měla zajištěnu v případě, že by s Vámi agentura uzavřela pracovní smlouvu
      na dobu neurčitou bez zkušební doby.

Bude-li v pracovní smlouvě zkušební doba,
      nebo pokud bude nová smlouva na dobu určitou,
      nelze podle mne mluvit o zajištěné práci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).