Re: zase zálohy v DE
Jestli je na daňovém dokladu DUZP "teď", tak si nárokujte DPH teď.
Ne, nárokujete si DPH na vstupu.( Na výstupu jí odvádíte.)
Týkalo by se to tedy přijatých zdanitelných plnění.
Prakticky: za zálohovou fa následuje daňový doklad na zaplacenou zálohu. Z tohoto dokladu jste si mohl nárokovat DPH už v prosinci 05. Jestliže jste si DPH nenárokoval, vůbec nic se neděje - máte jí zahrnutou ve výdajích roku 2005.
nezlobte se ještě jednou,asi jsem se do toho nějak zamotal(no jo neděle a pořád vedro)daňový doklad je normální faktura s odpočtem zálohy a 0 částkou?tak ta mi právě přišla až tedˇs DUZP květen 06.Tak kdy mám správně nárokovat DPH když jsem zaplatil už v prosinci 05?Snad už to pochopím...
1. zálohová faktura je na jaké zd. plnění? Nejedná se o zálohu na přefakturaci služeb souvisejících s nájmem nemovitosti? Pak nelze vystavit DD a ani vy nemáte nárok si DPH na vstupu z takové zálohy uplatnit a to i pořesto, že by byl vystaven daňový doklad.
2. Pokud ne, tak uplatnit DPH ze zaplacené zálohy si můžete až na základě daňového dokladu.
3. pokud jste obdržel DD již v 12/2005 a DPH si neuplatnil ze zaplacené zálohy, pak již v r. 2006 nelze uplatnit. Uplatnit můžete pouze podáním dodatečného DP k DPH za 12/2005. Pokud máte vystaven DD s datem zd. plnění 06/2006, pak lze uplůatnit nejdříve v 06/2006.
.
>>nezlobte se ještě jednou,asi jsem se do toho nějak
>>zamotal(no jo neděle a pořád vedro)daňový doklad je
>>normální faktura s odpočtem zálohy a 0 částkou?tak ta
>>mi
>>právě přišla až tedˇs DUZP květen 06.Tak kdy mám
>>správně
>>nárokovat DPH když jsem zaplatil už v prosinci
>>05?Snad
>>už to pochopím...
>1. zálohová faktura je na jaké zd. plnění? Nejedná se
>o zálohu na přefakturaci služeb souvisejících s
>nájmem nemovitosti? Pak nelze vystavit DD a ani vy nemáte
>nárok si DPH na vstupu z takové zálohy uplatnit a to i
>pořesto, že by byl vystaven daňový doklad.
>2. Pokud ne, tak uplatnit DPH ze zaplacené zálohy si
>můžete až na základě daňového dokladu.
>3. pokud jste obdržel DD již v 12/2005 a DPH si
>neuplatnil ze zaplacené zálohy, pak již v r. 2006 nelze
>uplatnit. Uplatnit můžete pouze podáním dodatečného DP k
>DPH za 12/2005. Pokud máte vystaven DD s datem zd.
>plnění 06/2006, pak lze uplůatnit nejdříve v 06/2006.
Cyrile, víte co? Nebudeme si v tomhlle vedru kompliiovat život a tudíž nebudeme uplatňovat žádnou DPH, ano? :-))
Hned vysvětlím proč.
V prosinci 05 byla zaplacena faktura, která (v jakékoliv podobě - i nevyčíslené) zahrnovala i DPH, protože květnový doplatek je nula. Vy jste (předpokládám) zaplacenou zálohu v plné výši uplatnil jako výdaj na podnikání v roce 2005. Teď v květnu už si tedy nenárokujte žádnou DPH na vstupu, protože byste jí uplatňoval vlastně už podruhé. Poprvé jako výdaj (nikoliv DPH) roku 2005 a podruhé nyní jako DPH na vstupu.
Jestli jsem se špatně vyjádřila, tak se ozvěte:-)))
>.
>>>nezlobte se ještě jednou,asi jsem se do toho nějak
>>>zamotal(no jo neděle a pořád vedro)daňový doklad je
>>>normální faktura s odpočtem zálohy a 0 částkou?tak ta
>>>mi
>>>právě přišla až tedˇs DUZP květen 06.Tak kdy mám
>>>správně
>>>nárokovat DPH když jsem zaplatil už v prosinci
>>>05?Snad
>>>už to pochopím...
>Cyrile, víte co? Nebudeme si v tomhlle vedru
>kompliiovat život a tudíž nebudeme uplatňovat žádnou DPH, ano?
>:-))
>Hned vysvětlím proč.
>V prosinci 05 byla zaplacena faktura, která (v
>jakékoliv podobě - i nevyčíslené) zahrnovala i DPH, protože
>květnový doplatek je nula. Vy jste (předpokládám)
>zaplacenou zálohu v plné výši uplatnil jako výdaj na
>podnikání v roce 2005. Teď v květnu už si tedy nenárokujte
>žádnou DPH na vstupu, protože byste jí uplatňoval
>vlastně už podruhé. Poprvé jako výdaj (nikoliv DPH) roku
>2005 a podruhé nyní jako DPH na vstupu.
>Jestli jsem se špatně vyjádřila, tak se ozvěte:-)))
vyjadřila jste se dobře Zdeno,vše jsem pochopil,jenže jsem se lépe zahloubal do té zálohové faktury a zjistil asi průšvih(je za nákup hnojiva),na faktuře je napsáno vyúčtování přijaté platby (daňový doklad na přijatou platbu-neplatte hrazeno)se základem,sazbou DPH a vyčislením DPH, no a já si to DPH uplatnil....v roce 2005,jo a to DPH je skoro 70 tisíc,takže opravné DPH?Díky že se se mnou zabýváte,tedy mou blbostí.....C.
Klídek:-))), zdá se, že všechno je tak, jak má být.
V prosinci 05 jste zaplatil zálohu akciovce, která Vám poslala na jimi přijatou zálohu daňový doklad s datem uskutečnění zd. plnění v prosinci 2005. Na základě tohoto dokladu jste si správně uplatnil DPH v prosinci 05.
Nyní v květnu Vám poslali vyúčtování zálohy. Datum UZP je květnové, ale základ daně i DPH jsou nulové, takže není co uplatňovat.
Ověřte si na dokladech, jestli je to skutečně tak, jak píši a dejte vědět. Z.
ne tak docela,je to Zálohová FA bez uvedení UZP a je na ni Vyúčtování přijaté platby-rozpis" zboží" bez daně+daň=celková cena
a pod tím dole je napsáno Daňový doklad na přijatou platbu-neplatte uhrazeno a ještě pod tím Daň z přidané hodnoty-sazba,zákl,výpočet,hodnota daně.A na té květnové FA je uvedeno UZP, zboží s DPH a mínus vyúčtování zálohové FA ,takže FA je 0
To je i uvedeno zase pod tím -daň z přid.hodnoty základ 0 výpočet 0,hodnota 0.Vedu si účetnictví už dlouho a celkem v pohodě(tedy i doslovně v Pohodě),nějak jsem ale podcenil nastudovat si nové DPH a tedˇse to tedy ukázalo,ještě jednou díky za snahu mi pomoc se z toho vymotat...
U zálohové FA se na daňovém dokladu neuvádí datum zdanitelného plnění, ale den přijetí platby. To je rovněž den, kdy máte nárok na odpočet DPH. Pokud jste si neodečetl DPH v 2005 a máte celou částku v daňových výdajích, pak musíte zvážit, zda podáte dodatečné DP k DPH a zároveň i dani z příjmů za rok 2005. Pokud nepodáte dodatečná přiznání, pak se tím již nezabývejte, založte PFA a zaevidujte s nulovou částkou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
23. 7. 2006 13:00
potřebuji si jen ujasnit.Přišla mi zálohová FA v prosinci 05,zaplacena v prosinci 05,daň.doklad přišel v květnu 06.Kdy prosím nárokuji DPH.Vím,že to tu už bylo mockrát ale ...Díky!!!