Hlavní navigace

Faktura za služby v Rakousku

  • (neregistrovaný)

    22. 12. 2015 13:46

    Ahoj, můžete mi prosím poradit, když potřebuji vystavit fakturu české firmě (plátce DPH) za stavební práce na rodinném domě, které jsem pro ni dělal v Rakousku. Jsem OSVČ, neplátce DPH a nevím zdali mám fakturu této firmě vystavit klasicky bez DPH 15 % anebo se musím stát osobou identifikovanou v ČR a fakturu vystavit v režimu reverse charge? Česká firma, které fakturu chci vystavit má objednávku uzavřenou s rakouským zákazníkem, je v Rakousku registrovaná k dani a DPH odvádí tam. Já mám objednávku uzavřenou s touto českou firmou.
    Předem moc děkuji za radu

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 12. 2015 22:58

      Petr Šinagl - AAC&S (neregistrovaný)

      Jedná se o službu na nemovitosti, tedy podle §10 ZDPH je místem plnění Rakousko.
      Máte štěstí, že Váš zákazník je v Rakousku registrován k tamní DPH - jinak by tato povinnost padla na Vás. T
      akto to pro Vás není zdanitelným plněním v ČR (tedy to ani nevstupuje do obratu pro posuzování povinnosti stát se zde plátcem), ani Vám to nezakládá povinnost stát se v ČR identifikovanou osobou (neb se jedná o plnění ve zvláštním režimu §10 ZDPH a nikoli obecném podle §9, odst. 1) a ani Vám to nezakládá registrační či daňové povinnosti v Rakousku (neb příjemce je tam registrován k DPH a tudíž si tam musí k Vaší faktuře tamní daň samovyměřit).

      České firmě tedy vystavíte normální "českou" fakturu bez DPH s uvedením jejího rakouského DIČ a do faktury uvedete "místo plnění v Rakousku dle §10 ZDPH". Tím to pro Vás končí. Že má tato firma povinnost si z Vaší faktury samovyměřit rakouskou DPH podle tamních předpisů a tuto přiznat ve svém rakouském daňovém přiznání už není Váš problém.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).