Re: úrok či poplatek z prodlení
Odpovím co znám já:
můžu, ale nemusím uplatňovat smluvní pokutu = uplatnění musí být stanoveno a dohodnuto ve SoD
úrok z prodlení je dle zákona - nař.vlády 142/1994 2,5 promile nejméně 25 Kč
Takto jsem se to dočetla v různých odbor.časopisech.
Zlatka
Zamotalo mi hlavu Nařízení vlády č. 163/2005 Sb. tedy dodatek výše zmíněného a už vůbec nevím, jak se k patřičné výši úroku z prodlení dobrat. A nebo tomu vůbec nerozumím.
Ilona
Náhodou jsem toto našla až teď, ale už v té době platilo, že úrok z prodlení se vypočte jako repo sazba 2T zveřejněná ČNB a zvýšená o 7 procentních bodů. Takže teď je 2,75, úrok by tedy činil 9,75 (vždy se ale bere sazba platná v době vzniku prodlení, najde se na webu ČNB). (Tohle neplatí pro nájemné a služby spojené s bydlením, tam se to počítá pořád postaru a nejnižší suma je 25 Kč. Ale jenom tam.) Ta procenta jsou samozřejmě roční úrok, takže se výsledek vydělí 360 a vynásobí počtem dnů prodlení. A navíc, jestli se nepletu, je takto získaná "závratná" suma zdanitelným příjmem. http://www.cnb.cz/m2export/sites/www.cnb.cz/cs/menova_politika/mp_nastroje/download/menove_nastroje.xls
Viz. Nařízení vlády 142/1994, kterým se stanoví výše úroků z prodlení a poplatku z prodlení podle občanského zákoníku. Najdete ho zde nahoře v záložce Zákony/Další zákony.
JitkaS
Ještě doplním:
Poplatek z prodlení se používá jen v případech uvedených v zákoně, zejména u nájemného viz. §697 a 723 ObčZ.
Úroky z prodlení je možno uplatnit ve všech ostatních případech, kde zákon neupřednostňuje poplatek z prodlení.
Smluvní pokuta je jedním z prostředků zajištění závazku, kdy si smluvní strany dohodnou, že dlužník je povinen při nesplnění závazku zaplatit určitou částku, přičemž na rozdíl od úroku z prodlení je nezbytné jí sjednat písemně, jinak na ni nevznikne právní nárok ani při porušení povinnosti a výši smluvní pokuty je třeba určit předem buď absolutní částkou anebo stanovením způsobu jejího výpočtu. Jde o vztahy jak dle ObchZ tak ObčZ.
JitkaS
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
27. 7. 2006 11:02
Jaký je prosím rozdíl mezi úrokem a poplatkem z prodlení? Kdy se jedná o úrok a kdy o poplatek a co je tedy předmětem penalizační faktury při opožděné platbě zákazníka? Díky, Ilona