Re: Registrace k DPH v zahraničí.
Nechci dělat machra, ale k první otázce, povinnost registrovat se v zemi EU při dosažení určitého obratu platí jen pro tzv. zasílání zboží, tedy prodej n e p l á t c ů m (§18 ZDPH). To asi není váš problém, jak jsem pochopil z dalšího dotazu, vy zřejmě prodáváte plátcům, pak se nemusíte registrovat v zemi EU kam prodáváte. Pokud jde o druhý dotaz, místo plnění je podle mne na Slovensku bez ohledu na to, jakým způsobem jste tam zboží dopravili (tedy v zemi, která přidělila odběrateli DIČ, které vám nahlásil).
Díky, je to Daňový úřad Bratislava 1. Podle toho zákona o DPH, bychom se tam asi měli zaregistrovat tak jako tak. To znamená že na fakturu budeme psát DPH 19 procent tak jako při prodeji u nás a tuto DPH pak odvedeme daňovému úřadu v Bratislavě ? A pokud příjemce na Slovensku bude plátcem, tak si jí na vstupu odečte a pokud nebude, tak nic. Je to tak správně ?
No uvidíte jestli vás nechají zaregistrovat "dobrovolně" :-). Jinak přesně nevím, vím jen že třeba faktury, které dostáváme z amazon.com, který je již registrován v ČR jsou normální DD v GBP nebo USD a současně v Kč, i když občas v pro mne nepochopitelném kurzu. Ale u těch je to spíš otázka toho, že nelze objednávat jinak než přes internet a nelze jim tedy sdělit naše DIČ, proto nás berou jako neplátce :-). Pak to řešíme tím, že účtujeme jako nákup v ČR v cizí měně, DPH samovyměříme a neuplatníme si odpočet. Zřejmě je to blbě, okrádáme se, ale dělá to cca 1000,- Kč za rok, tak to firma utáhne :-).
jestli je to amazon.com a jde to z USA, pak by jste měli fakturu dostat bez daně a tu vám doměři na celnici a jako plátci si jí na vstupu odečtete... to jsou třetí země, tam je to jednoduchý,..ale jestli to AMAZON posílá ze své pobočky v evropě z EU, pak potěš pánbůh, :-)).
No jenom bych chtěla upřesnit, pokud dodáváte zboží plátci, tak si to tam dodanuje on a vy učtujete bez dph samozřejmě při dodržení všech potřebných náležitostí, podle našeho par. 64 z.235/2004.Ve slovenským zákoně Vás asi zmátl §5 kde se uvádí kdo se musí a nemusí reg, a není tam uvedeno dodání zboží z jin. čl. státu , ale o tom mluví §11 jejich zákona nadobudnutie tovaru z iného členského státu. přidá se někdo?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
27. 7. 2006 18:18
Zdravím všechny.
mám dotázeček ohledně registrace k DPH v zahraničí. Pochopili jsme správně, když např. budeme zboží vyvážet na Slovensko, tak si máme hlídat obrat v EURech a při překročení 10 000 EUR se tam registrovat k DPH ? Zná někdo na kterém FÚ se tam máme zaregistrovat ? Naše působení by bylo po celém Slovensku.
S tímto také souvisí naže podotázečka. Zřejmě taky záleží zda-li zdanitelné plnění bude v ČR nebo v SR. Jaké místo zdanitelného plnění bude při naložení našeho zboží dopravci, který to odveze firmě na slovensku a jaké bude místo zdanitelného plnění, když to naložíme dopravci a ten to odveze na např. Slovenskou poštu.
Za odpověď předem díky. j.