Hlavní navigace

Půjčovna segway

  • (neregistrovaný)

    19. 1. 2016 13:02

    Dobrý den,
    chtěla bych si otevřít půjčovnu mini segway, půjčovna by se měla nacházet ve stanku (nejspíše pojízdný).
    Nejsem si uplně jistá, co přesně vše musím mít vyřízené, přez ruzdné povolení a splnění požadovaných podmínek zákonem a jaké přesné oprávnění k této činnosti potřebuji.
    Děkuji moc za vaší radu.

    S pozdravem Volešáková

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 2. 2016 17:19

      petr.cizek2 (neregistrovaný)

      Dobrý den,

      pro provozování půjčovny vozíků Segway je nutné mít živnostenské oprávnění pro činnost "Pronájem a půjčování věcí movitých". Jedná se o oprávnění v režimu živnosti volné, pro které není vyžadováno doložení žádné zvláštní kvalifikace podnikatele. Živnost vám vyřídí na kterémkoliv živnostenském úřadě nebo online zde.

      Samotný provoz vozítek je upraven čerstvě schválenou novelou zákona o pozemních komunikacích (podepsáno prezidentem ČR dne 28.1.2016). Podle této novely jsou vozítka Segway řazena mezi tzv. osobní přepravníky a jejich provoz je povolen nejvýše rychlostí srovnatelnou s rychlostí chůze. Obcím je pak dána pravomoc provoz těchto vozítek regulovat, případně zcela zakázat, což dle předběžných ohlasů se většina obcí, kde jsou tato zařízení často provozována, chystá využít.

      Ohledně záměru provozovat půjčovnu v rámci stánku pak ještě upozorňuji, že umístění a provoz stánku také může podléhat tržním řádům pro jednotlivá místa. Např. v Praze je nejprve nutné požádat o zařazení do tzv. tržního řádu Hlavního města Prahy (žádost zde). V případě jeho povolení  je pak nutné získat souhlas příslušné městské části pro zábor komunikace pro daný účel (žádost zde). Doporučuji kontaktovat obecní úřad města, ve kterém budete působit, nebo provozovatele konkrétní akce pro zjištění podrobnějších podmínek.

      S pozdravem

      Petr Čížek
      www.ZalozFirmu.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).