Re: ještě jednou vzájemné zápočty
*** Podstatné je, že jakákoli úhrada závazku je Vaším daňovým výdajem - ať už je v hotovosti, pokladnou nebo zápočtem. A stejně tak je Vaším daňovým příjmem úhrada pohledávky - na způsobu úhrady nezáleží. Teď už jde jen o to, jak si vedete DE. Pokud si přesně (na korunu) vedete pokladnu i přesně veškeré pohyby na účtu, pak si třeba udělejte nějaké nepeněžní příjmy a výdaje a dejte to tam. Tohle už je v podstatě na Vás. ***
Já se s dovolením vmísím jen s takovým polopatickým dodatkem :-): představte si to v DE jako bývaly uzávěrkové operace v JÚ. To znamená do pokladny ani přes účet se to nezapíše a příslušná částka se rozepíše do příslušných kolonek - daňový výdaj (příjem) a DPH. A je to :-) Jana F.
Některé software (třeba Pohoda) mají tzv. Nepeněžní deník, kde se tyto pohledávky a zápočty objevují na jedné straně jako položky zvyšující základ daně a na druhé jako snižující základ daně.
Na konci roku se potom takto stanovený "základ daně" připočítává k základu daně stanovenému jako rozdíl příjmů a výdaju. V DP jsou pak samozřejmě dvě možnosti, buď tzv.nepeněžní příjmy (tedy pohledávky likvidované zápočtem) připočti k příjmům peněžním, to samé udělám s výdaji. Nebo do přílohy 1 zahrnu jen skutečné příjmy a skutečné výdaje a v tabulce E uvedu tyto nepěněžní příjmy a výdaje jako položky zvyšující nebo snižují základ daně podle § 23.
Pokud jde o rozpočítání DPH, v DE již neplatí princip, podle kterého se přednostně při částečných úhradách "hradila" DPH a až potom se zvyšovaly příjmy pro DzP. V DE se při částečné úhradě rozpočítává hradící částka poměrně jak na DPH, tak na příjmy pro daň z příjmů. Je to dost podrobně (pro mne až místy zbytečně) vysvětleno třeba na stránkách MFČR k registračním pokladnám.
Re: jak který program?
Moje dva prográmky, MRP a Cézar to pořád počítají tak, že první vyrovnají DPH. Můžu to přepsat, ale nedělám to, nepovažovala jsem to za chybu. Zajímalo by mě, jak to rozpočítává třeba Účto, Pohoda a další programy? Jana F.
Děkuji, že jste se podíval na tu Pohodu i za ten odkaz - vyplývá mi z něj, že to není závazné pro DE nebo účetnictví - chápu to správně?
P.S.: Vás mít doma, tak ten dokument by mi pro dnešní večer stačil... Jana F.
Těžko říct, jak je to se závazností či nezávazností toho "vysvětlení". Tím, že vypadlo jednoduché účetnictví a s ním i ustanovení o přednostním započtení částečné úhrady na DPH vypadla i opora poplatníka pro tyto případy. Když nemohu se opřít o nic, a budu používat starý způsob, jistě se najde dobrák správce daně, který bude po mně chtít odvést daně i z částečné platby a já nebudu mít čím oponovat. Proto bych asi v případě, kdy by se mi toto stalo, radši tu úhradu rozklíčoval jak na DPH, tak na tržbu bez daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
2. 8. 2006 17:40
Již se tady řešily vzájemné zápočty,ale pořád tomu nerozumím.
Kam je tedy uvádím ,když peněžně neproběhly ani bankou ani pokladnou?Jen v knihách faktur si je označím za vzájemně uhrazené?Jedná se o DE.A jak mám naložit se zbytkem peněz -doplatek přes banku- vypočítat DPH ?
Prosím o polopatické vysvětlení.
Moc děkuji