Re: SVJ a FO
>Dobrý den,
>Řeším takový problém:
>
>Při převzetí "Správcovství" - měli VJ předepsané
>¨zálohy jak na služby , tak na FO.
>
>Při vyúčtování za rok 2005 , jsem vyúčtovala pouze
>zálohy na služby a FO jsem vzala celej jako byl předpis.
>
>
>Teď VJ žádájí po nás o vyúčtování FO na jednotlivé
>vlastníky.
Co to je vyúčtování FO na vlastníky?
>Dle pravidel mají např. 7,5 /m2.vlastněné plochy.
>
>Já si myslím, že FO se nevyúčtovává, ale nevím najít
>nějaký zákon nebo dle jakého paragrafu.,
Ani byste nenašla.
>
>Moc děkuji.
Pokud je opravdu zajímá, jaká část zůstatku FO připadá na jejich jednotku (vzhledem ke způsobu čerpání a ke skutečnosti, že při změně vlastníka se FO nevrací je to naprosto zbytečná informace), tak použijte pro každého vzorec "stav FO / celk. podlahová plocha * plocha jednotky" (event. obdobný, pokud si sjednali jiný způsob tvorby.
>>Dobrý den,
>>Řeším takový problém:
>>
>>Při převzetí "Správcovství" - měli VJ předepsané
>>¨zálohy jak na služby , tak na FO.
>>
>>Při vyúčtování za rok 2005 , jsem vyúčtovala pouze
>>zálohy na služby a FO jsem vzala celej jako byl
>>předpis.
>>
>>
>>Teď VJ žádájí po nás o vyúčtování FO na jednotlivé
>>vlastníky.
>Co to je vyúčtování FO na vlastníky?
>>Dle pravidel mají např. 7,5 /m2.vlastněné plochy.
>>Předpis na FO : 6720,-
Zaplatili: 6720,-
Podlahova plocha: 73,14 x 7,50 x 12 = 6582,60 /rozdíl - 137,40,-Kč a ten chtějí vrátit./
Dle mého, aby se vyhovělo jejich pravidlům, se musí přepočítat FO myslím tím předpis a ten by byl: 549,- x 12 = 6588,-
Nevím ale jak to mám vysvětlit jednotlivím VJ.
Děkuji.
>>Já si myslím, že FO se nevyúčtovává, ale nevím najít
>>nějaký zákon nebo dle jakého paragrafu.,
>Ani byste nenašla.
>>
>>Moc děkuji.
>Pokud je opravdu zajímá, jaká část zůstatku FO připadá
>na jejich jednotku (vzhledem ke způsobu čerpání a ke
>skutečnosti, že při změně vlastníka se FO nevrací je to
>naprosto zbytečná informace), tak použijte pro každého
>vzorec "stav FO / celk. podlahová plocha * plocha
>jednotky" (event. obdobný, pokud si sjednali jiný způsob
>tvorby.
Nevím. Jestli zaplatili víc, než mají, tak samozřejmě mají nárok na vrácení rozdílu, ale proč by se kvůli tomu muselo něco přepočítávat...
Nechám to povolanější - snad tu někdo SVJ účtuje.
JitkaS tu psala o nějakém pravidlu, podle kterého se FO musí účtovat na jednotky, ale na můj dotaz o upřesnění neodpověděla, takže nevím.
Tzv. Fond oprav je dlouhodobá záloha. Podle účetních pravidel se vede evidence záloh podle jednotlivých partnerů a z toho plyne, že by se FO měl sledovat podle jednotlivých vlastníků. V praxi to znamená, že v případě použití FO musím rozpočítat na jednotlivé vlastníky snížení záloh. Ve vyúčtování jednotlivým vlastníkům pak uvedu stav k 1.1.+tvorbu v roce-čerpání=stav k 31.12..
Můžete prosím upřesnit, podle jakých pravidel je nutné účtovat o FO v členění na jednotlivé spoluvlastníky? Znám účetnictví několika společenství a žádné z nich to nedělá. Rád bych je vyvedl z bludu.
Co myslíte tím "podle jednotlivých partnerů"? Jestli saldokontního partnera, tak tím je v každém případě SVJ.
Nejsem si vedom zadneho predpisu, ktery by narizoval uctovat dlouhodobou zalohu, ci zalohy na spravu a sluzby dle jednotlivych vlastniku. K tomu bych pouzil jine nastroje - excel, evidencni programy... Takove ucetnictvi musi byt velmi neprehledne pro 100 a vice vlastniku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
3. 8. 2006 14:59
Dobrý den,
Řeším takový problém:
Při převzetí "Správcovství" - měli VJ předepsané ¨zálohy jak na služby , tak na FO.
Při vyúčtování za rok 2005 , jsem vyúčtovala pouze zálohy na služby a FO jsem vzala celej jako byl předpis.
Teď VJ žádájí po nás o vyúčtování FO na jednotlivé vlastníky.
Dle pravidel mají např. 7,5 /m2.vlastněné plochy.
Já si myslím, že FO se nevyúčtovává, ale nevím najít nějaký zákon nebo dle jakého paragrafu.,
Moc děkuji.