Re: Jaká smlouva ? Paní Jiřka
Osoba evidovaná na ÚP, pokud nechce, aby ji vyřadili, může mít smlouvu nebo dohodu o pracovní činnosti na méně než polovinu týdenní doby, tzn. maximálně 19,75 h týdně a může si hrubého vydělat maximálně polovinu minimální mzdy měsíčně. Pokud s ní bude uzavřena dohoda o prov. práce, tak tam se nesledují maximální týdenní hodiny (pravidla k uzavírání dohody o provedení práce jsem psala minule), ale opět si může vydělat maximálně polovinu minimální mzdy (hrubého). Prostě nesmí mít měsíční přilepšení vyšší než polovinu minimální mzdy. O tom, že bude mít zaměstnavatele musí ÚP informovat předem a potom myslím do 8 dnů předložit tuto smlouvu a po zúčtování po ní budou chtít výplatní pásku nebo potvrzení od zaměstnavatele (pro ověření hodin a výdělku).
Pokud není evidovaná na ÚP, pak hodinově ani výdělkově pochopitelně omezena není. Ale jestli není vedena na ÚP a ani není jinak pojištěna státem (třeba osoba pobírající rodičovský příspěvek, žena pečují o dítě do 7 let nebo o 2 do 15 let, poživatel důchodu, student), pak si musí hradit zdravotní pojištění - pojišťovna to všechno spočítá i s úroky. Ale to je její problém, ne Váš.
Smlouva o dílo by taky šla - dejte si do vyhledávače, vyjedou Vám příspěvky k tomuto tématu. Paní bdm to tam pěkně vysvětluje třeba v dotaze "dobrá rada".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
4. 8. 2006 22:18
Tak jsem opět vedle, včera jste mi vyložila to co jsem potřeboval ohledně smlouvy a teď mám další problém. Osoba která by pro mě mohla vykonat určité práce je evidována na úřadu práce (aspoň to tvrdí), nebo moje úvaha je i ta že není a neplatí si ZP. A teď nevím zda mohu s touto osobou uzavřít ať již DOPP nebo DOPČ, prosím poraďte mi. A ještě mě napadla varianta uzavřít Smlouvu o dílo dle občanského zákoníku. Co vy na to?Robert