Re: Ručení jednatele s.r.o.
§ 131a Žaloba společníka
(1) Každý společník je oprávněn podat jménem společnosti žalobu o náhradu škody proti jednateli, který odpovídá společnosti za škodu, kterou jí způsobil, a žalobu o splacení vkladu proti společníkovi, který je v prodlení se splacením vkladu. Jiná osoba než společník, který žalobu podal, nebo osoba jím zmocněná, nemůže v řízení činit úkony za společnost nebo jejím jménem.
česky řečeno, není li žalobce, není ani soudce
Jo, to je přesně ten, co jsem nemohl najít, než jsem musel odjet nechat ostříhat psa :-). Tak teď už jenom aby jednatel prokázal, že jednal s péčí řádného hospodáře, což se mu jistě hravě podaří a je to :-)
Já myslím že odstavec 6 na 5 plynule navazuje, ba ho přímo rozvíjí, chápu to tak, že pokud prokáže jednatel, že jednal s péčí řádného hospodáře (odstavec 5), nějak se jako by skoro automaticky (všímáte si, jak si nechávám otevřená zadní vrátka :-))) vyváže i z toho obtěžování věřitelů podle pdstavce 6 :-))). Vždy't jakou logiku by mělo chtít ožebračit někoho, kdo prokázal, že dělal co mohl ? :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
5. 8. 2006 12:07
Prosím o Váš názor ohledně ručení jednatele. Co když společnost dostane pokutu od úřadu(finančního) - napřííklad dodatečně doměřená darovací daň a další. - nebude schopna toto zaplatit, přijde na řadu soukromý majetek jednatele?