Hlavní navigace

Vyúčtování daně vybírané srážkou - vyplnění tiskopisu

  • (neregistrovaný)

    10. 2. 2016 14:12

    Dobrý den,
    řešíme situaci, kdy firma měla jednoho zaměstnance na Dohodu o provedení práce, uzavřenou na 2 měsíce: prosinec 2015, leden 2016. Výše výdělku nepřesáhla 10.000 Kč. Nyní řešíme Vyúčtování daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně z příjmů FO za zdaň.období 2015. Řešíme vyplnění tiskopisu ČÁST I. dle jednotlivých měsíců. Dle Pokynu k Vyúčtování se má uvést částka, která měla být v příslušném kalendářním měsíci sražena. Rozumíme tomu tak, že v řádku Prosinec by byla srážková daň, sražená v Prosinci, ale z výplaty za Listopad (v listopadu ale zaměstnán na DoPP nikdo nebyl).
    Tudíž Vyúčtování srážkové daně nebudeme vůbec dělat/podávat, když je "nulové"?
    Znamená to, že až v roce 2017 budeme dělat Vyúčtování srážkové daně, vstoupí nám tam do řádku Leden právě srážková daň sražená v Lednu, z výplaty za Prosinec? V řádku Únor pak stejným způsobem srážková daň sražená v únoru, z výplaty za Leden?
    Prosíme o potvrzení nebo vyvrácení postupu vyplnění tiskopisu a jakoukoli zpětnou vazbu.
    Předem děkujeme.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 2. 2016 15:54

      Lada (neregistrovaný)

      Daň je sražena v tom měsíci, kdy je odměna zaměstnanci skutečně vyplacena. Tj. pracoval v prosinci, peníze za to dostal vyplaceny v lednu = bylo sraženo v lednu. Vaše úvaha je tedy správná.

      Teoreticky by ovšem mohla nastat i situace, kdy by zaměstnavatel dohodu vyplácel samostatně a nezařazoval ji do zpracování mezd, které proběhne až další měsíc, takže zaměstnanci, který např. pracoval ve dnech 1.-10.12. by vyplatil odměnu hned po ukončení práce dne 11.12. Pak by byla daň z dohody za prosinec sražená rovnou v prosinci a patřila by tedy do kolonky "prosinec".

      Ale jestli musíte či nemusíte podávat vyúčtování, když je "nulové", to vám bohužel neporadím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).