A musí tam být vlastně podepsaná?
A musí tam být vlastně ta osoba ¨povinně podepsaná?
M.
Re: A musí tam být vlastně podepsaná?
No já nevím, paní Jano, podpis účetní, která z faktury "udělá" účetní doklad je v podstatě dneska už nahrazen záznamem v technicko-programovém (nebo jak se tomu říká .-)) záznamu, ale jak se nahradí zápisem v software ten podpis nákupčího si nějak neumím technicky představit. Možná u některých software to tak jde, zase tak se v tom nevyznám :-)).
Jo, to určitě, do sporu s vámi nejdu :-) Mě zajímá ten účetní doklad, to druhé už je pro koho? Já zaúčtuju fakturu s nákupem i když se mi na ní žádný nákupčí nepodepíše, kdybych to požadovala, tak bych to mohla zabalit :-) Ale také se nevyznám, snažím se jen přežít :-) Jana F.
Jo, tak to jste frajerka, já se kolikrát setkám s tím, že až těsně před zaplacením odchytávám faktury, které podatelna bez problému zaevidovala, účetní v pohodě zaúčtovala a v konečné fázi majitelé čumí jako puk, co že to vlastně měli platit :-). Jsou to takové ty nabídkové záležitosti, jako různá odborná literatura a podobně, kdy si obchodní firma "objedná" díky tomuhle bordelu předplatné Zahrádkáře na 10 let dopředu :-)).
Ale jo, já souhlasím, že je to formálnost, ale nejde přece o nějaký podpis, jde o to, aby tu fakturu než dojde k placení viděl ten člověk, který za ten konkrétní nákup odpovídá a schvaluje to, že se ta blbost, co nutně potřebuje, skutečně má dát platit :-). V tom se mnou snad souhlasíte, ne ? Jestli se pod to na tu fakturu podepíše nebo ne, to je výmysl zákonodárců, něco vymejšlet musej :-).
*** Podle mě jsou dva důvody, aby účetní doklady měly podpisové záznamy odpovědných osob. Za prvé potřebujete vyhovět zákonu o účetnictví (§11, 33a/4) a za druhé se tím chrání i účetní - ví, že doklady někdo odpovědný viděl, patří do účetnictví a může je zaúčtovat. ***
Děkuju moc za reakce. Dostala jsem se k počítači až teď. U nás jde opravdu o jen o splnění povinnosti zákona o účetnictví. Jsem malá firma - 5 lidí z toho 2 jednatelé. Faktury "schvaluju" v realitě já když je zaúčtuju - chodí pořád dokola ty "stejné" faktury a když si nejsem jistá, tak se všech zeptám, jestli to objednali. Definitivně to pak "schválí" jednatel, když mně podepisuje příkaz do banky. Abychom splnili zákonnou povinnost a nestálo nás to zbytečně moc námahy, tak měsíčně vyjedu soupis dokladů, které si nechávám podepsat - ale zajímalo mě, jestli to můžu mít každý měsíc podepsané jiným jednatelem (který je zrovna v kanceláři).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
7. 8. 2006 15:41
Můžu mít ve vnitropodnikové směrnici, že osoby odpovědné za účetní případ jsou jednatelé firmy (celkem jsou 2 jednatelé) a na dokladu stačí podpis jednoho z nich? Děkuji moc.