Re: předčasné doplacení leasingu
do starších dotazů jsem koukala, ale nebylo mi to úplně jasné. znamená to, že pokud finanční pronájem netrval alespoň 36 měsíců, musím všechny splátky z nákladů vyhodit i za minulá léta? a pak místo nich použít odpisy?
Pokud bych to ukončení provedla např. až po 37 měsících, nájemné mi v nákladech zůstane. ale jak potom promítnout do nákladů tu cenu, kterou leasingovce uhradím?
děkuji mnohokrát za radu
*** §24/5 mluví o ceně - a s tou Vám asi nikdo nepomůže - tu si musíte spočítat sama. Pokud tuhle podmínku nesplníte a nájemné nemůže zůstat v nákladech, budete muset o ně zvýšit ZD a uhrazené nájemné Vám pak vstoupí do pořizovací ceny auta - to v případě FO. ***
Jsme s.r.o. Pokud bych např. ukončila leasing po 20ti měsících a leasingovka mě nechala doplatit 150 000,-, zůstatková cena v případě odpisování by byla 70 000,-. Auto prodám za 200 000,-.
Nájemné za minulé roky by zůstalo daňově uznatelné vzhledem ke splnění podmínky zůstatkové ceny a ceny prodejní. Těch 150 000 by pro mě bylo rovněž daňovým nákladem a zdanila bych tedy 200 000-150 000? je to správně?
ještě prosím poslední dotaz
a) §24 odst. 6 hovoří o tom, že do nákladů můžu dát poměrnou část nájemného nebo skutečně zaplacené nájemné. Tzn. že když poměrná část je např. 15 000 a splátka 13 000, můžu dát do nákladů jen těch 13 000měsíčně? nebo se do nákladů může počítat splátka + akontace
b) chápu to dobře, že i když ukončím leasing dříve než za 36 měsíců, ale prodám auto v roce ukončení leasingu alespoň za zůstatkovou cenu při odpisování, veškeré náklady z nájemného mi tam zůstanou a nemusím nic dodanit?
děkuji za váš čas
a) dáváte celé měsíční nájemné - tzn. to vyšší (odpočet akontace jen tu platbu snižuje)
b) aby nájemné mohlo zůstat v nákladech je důležitá ta podmínka §24/5. Není důležité, za kolik pak auto prodáte. Pokud prodáváte za ZC, pak ke zdanění nejde nic
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
15. 8. 2006 8:07
Dobrý den, prosím poraďte mi: máme OA na leasing a chtěli bychom ho ukončit tím, že bychom posledních několik splátek uhradili dříve. Jaké jsou pro nás daňové důsledky. Byly by v tomto roce splátky placené podle splátkového kalendáře daňové? A jak bychom dávali do nákladů těch několik splátek zaplacených najednou? Nevím si s tím rady. Děkuji