Re: OBRAT
Děkuji. Chápu.
Jen nerozumím jedné věci. Uvádí se, že do obratu se nezahrnují výnosy nebo příjmy z prodeje dlouhodobého hmotného a dlouhodobého nehmotného majetku. V mém případě bych mohl prohlásit, že danná nemovitost je obchodním majetkem a tím pádem by se to to obratu nepočítalo. Je to opravdu tak jednoduché???? Děkuji za odpověď
*** Jednoduché to je už v tom počátku textu - zahrnují se tyto výnosy, pokud nejsou příležitostnou činností. U Vás prodej zřejmě je příležitostnou činností, tudíž se nezahrnuje. ***
*** Pokud je to činnost, kterou provozujete v rámci svého podnikání, pak to podle mě ta příležitostná není. Můj názor je, že teď bude záležet na tom, jak jste se k nákupu postavil. Pokud jako k nabytí hmotného majetku, pak ho i jako takový prodáte. Pokud jako ke zboží "Položka (zboží) obsahuje též nemovitosti, které účetní jednotka, jejímž předmětem činnosti je nákup a prodej nemovitostí, nakupuje za účelem prodeje a sama je nepoužívá, nepronajímá a neprovádí na nich technické zhodnocení.", pak hp musíte jako zboží prodat. Takže já bych ho nakoupila jako DHM a jako takový prodala :-) ***
Zdravím,
můj názor je, že pokud jste realitka, tak takováhle koupě a prodej domu za "pár" milionů nebude první ani poslední a pokud to pořád budete nakupovat a prodávat jako DHM, tak se to finančáku líbit nebude. Z účetního hlediska je to hodně rozdílné jestli jde o zboží či DHM (odpisy, vyřazení, zůstatková cena, atd.)
Toť jen můj názor, nemám relevantní zkušenost
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 8. 2006 9:19
Mám triviální dotaz. Co se rozumí obratem - z hlediska posouzení zda být či nebýt plátcem DPH.
Př. Koupím nemovitost a za 2mil. a za dva měsíce ji prodám za 3.1mil. Mezitím jsem měl s touto nemovitostí určité výdaje cca 150tis. Jaký je v tomto případě obrat pro posouzení zda plátce DPH či ne.obrat