Věcné břemeno

• (neregistrovaný)

16. 8. 2006 17:02

Dobrý den, prosím o radu: firma s.r.o. staví rodinný dům, který bude po kolaudaci pronajímán. Bylo zřízeno věcné břemeno na užívání odpadního potrubí a jako oprávněný jsme zaplatili částku 62 500,- Kč. Jak tuto částku budu v PÚ účtovat, nejsme plátci DPH.Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 8. 2006 18:48

bdm (neregistrovaný)

Re: věcné břemeno
      *** Pokud nebude součástí ocenění té budované nemovitosti (teď nevím, zda tohle břemeno se vztahuje k té nemovitosti, o které mluvíte), pak byste k němu měli v tomhle ocenění přistupovat jako k DNM. ***

• 17. 8. 2006 7:33

Ivana (neregistrovaný)

Věcné břemeno se k výše uvedené nemovitosti vztahuje, mám ho tedy účtovat jako součást vstupní ceny nemovitosti na 042xx a po kolaudaci vytvořit odpisy z celkové ceny? Děkuji ještě jednou.

• 17. 8. 2006 9:26

bdm (neregistrovaný)

*** Ano. Dle Vyhl.500 §47 jsou součástí ocenění i "náhrady za omezení vlastnických práv". Takže pokud je břemeno v souvislosti s pořizovanou investicí a vzniklo do doby zařazení inv. do užívání, mělo by vsupovat do její ceny a do nákladů se dostat prostřednictvím odpisů ***

• 17. 8. 2006 9:59

bdm (neregistrovaný)

***...a podívejte se i na písm e) §47/1 Vyhlášky - pokud je to břemeno pro budoucí provoz a nesouvisí s pořízením té investice, pak součástí vstupní ceny není. ***

• 17. 8. 2006 8:47

Ma (neregistrovaný)

Moje odpověď je taková:
      Věcné břemeno je určité právo např.užívání apod., proto má charakter nehmotného majetku.Záleží na tom, jakou má hodnotu a zda je stanovena doba po kterou je věcné břemeno v platnosti.

Pokud by hodnota věcného břemene nedosáhla výše 60000 Kč - mohlo by to být za podmínky, že není stanovena doba užívání účtováno rovnou do nákladů na 518.

V případě, že by bylo do 60 tis.Kč a stanovena doba po kterou je možné věcné břemeno užívat - pak by bylo vhodné rovněž účtovat na 518 - ale časově rozlišit na dobu užívání.

Pokud je hodnota - nad 60000 Kč a stanovena doba užívání - pak je doporučeno účtovat jako nehmotný majetek a odpisovat po dobu určenou smlouvou.

Pokud je hodnota věcného břemene nad 60000 Kč a není stanovena doba užívání - tj. na dobu neurčitou - pak se jedná o nehmotný majetek, který se daňově odpisuje 72 měsíců a účetně dle zvážení účetní jednotky.

Nepíšete, na jak dlouhou dobu je věcné břemeno určeno ve smlouvě - tak zkuste si vybrat odstaveček - podle kterého si určíte účtování ve Vaší společnosti. Já účtuji v podvojce, DPH jsem si samozřejmě nárokovala.
      Údaje, které jsem zde napsala jsem čerpala z příspěvku ze dne 23.3.2006 - nechávám si posílat aktuality - E-mail noviny Daně-Účetnictví Verlag Dashofer - je to skvělá věc.
      ahoj

• 18. 8. 2006 9:22

Ivana (neregistrovaný)

Dík za vyčerpávající odpovědi. Ve smlouvě není uvedeno na jak dlouho je věcné břemeno, ale předpokládám že napořád - bez toho by dům nemohl být plně funkční (jedná se o odvod dešťové a splaškové vody přes čističku odpadních vod z RD.) A proto váhám, zda to není součást pořizovací ceny RD, který není ještě po kolaudaci. Přeji pěkný den Iva

• 18. 8. 2006 9:49

bdm (neregistrovaný)

*** Takže v tomto případě se podle mě bude jednat o DNM. Břemeno nesouvisí (nebylo zřízeno) se samotnou stavbou (výstavbou) ale s budoucím provozem stavby. ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).