Re: věcné břemeno
*** Ano. Dle Vyhl.500 §47 jsou součástí ocenění i "náhrady za omezení vlastnických práv". Takže pokud je břemeno v souvislosti s pořizovanou investicí a vzniklo do doby zařazení inv. do užívání, mělo by vsupovat do její ceny a do nákladů se dostat prostřednictvím odpisů ***
Moje odpověď je taková:
Věcné břemeno je určité právo např.užívání apod., proto má charakter nehmotného majetku.Záleží na tom, jakou má hodnotu a zda je stanovena doba po kterou je věcné břemeno v platnosti.
Pokud by hodnota věcného břemene nedosáhla výše 60000 Kč - mohlo by to být za podmínky, že není stanovena doba užívání účtováno rovnou do nákladů na 518.
V případě, že by bylo do 60 tis.Kč a stanovena doba po kterou je možné věcné břemeno užívat - pak by bylo vhodné rovněž účtovat na 518 - ale časově rozlišit na dobu užívání.
Pokud je hodnota - nad 60000 Kč a stanovena doba užívání - pak je doporučeno účtovat jako nehmotný majetek a odpisovat po dobu určenou smlouvou.
Pokud je hodnota věcného břemene nad 60000 Kč a není stanovena doba užívání - tj. na dobu neurčitou - pak se jedná o nehmotný majetek, který se daňově odpisuje 72 měsíců a účetně dle zvážení účetní jednotky.
Nepíšete, na jak dlouhou dobu je věcné břemeno určeno ve smlouvě - tak zkuste si vybrat odstaveček - podle kterého si určíte účtování ve Vaší společnosti. Já účtuji v podvojce, DPH jsem si samozřejmě nárokovala.
Údaje, které jsem zde napsala jsem čerpala z příspěvku ze dne 23.3.2006 - nechávám si posílat aktuality - E-mail noviny Daně-Účetnictví Verlag Dashofer - je to skvělá věc.
ahoj
Dík za vyčerpávající odpovědi. Ve smlouvě není uvedeno na jak dlouho je věcné břemeno, ale předpokládám že napořád - bez toho by dům nemohl být plně funkční (jedná se o odvod dešťové a splaškové vody přes čističku odpadních vod z RD.) A proto váhám, zda to není součást pořizovací ceny RD, který není ještě po kolaudaci. Přeji pěkný den Iva
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
16. 8. 2006 17:02
Dobrý den, prosím o radu: firma s.r.o. staví rodinný dům, který bude po kolaudaci pronajímán. Bylo zřízeno věcné břemeno na užívání odpadního potrubí a jako oprávněný jsme zaplatili částku 62 500,- Kč. Jak tuto částku budu v PÚ účtovat, nejsme plátci DPH.Děkuji.