Re: věcné břemeno
*** Ano. Dle Vyhl.500 §47 jsou součástí ocenění i "náhrady za omezení vlastnických práv". Takže pokud je břemeno v souvislosti s pořizovanou investicí a vzniklo do doby zařazení inv. do užívání, mělo by vsupovat do její ceny a do nákladů se dostat prostřednictvím odpisů ***
Moje odpověď je taková:
Věcné břemeno je určité právo např.užívání apod., proto má charakter nehmotného majetku.Záleží na tom, jakou má hodnotu a zda je stanovena doba po kterou je věcné břemeno v platnosti.
Pokud by hodnota věcného břemene nedosáhla výše 60000 Kč - mohlo by to být za podmínky, že není stanovena doba užívání účtováno rovnou do nákladů na 518.
V případě, že by bylo do 60 tis.Kč a stanovena doba po kterou je možné věcné břemeno užívat - pak by bylo vhodné rovněž účtovat na 518 - ale časově rozlišit na dobu užívání.
Pokud je hodnota - nad 60000 Kč a stanovena doba užívání - pak je doporučeno účtovat jako nehmotný majetek a odpisovat po dobu určenou smlouvou.
Pokud je hodnota věcného břemene nad 60000 Kč a není stanovena doba užívání - tj. na dobu neurčitou - pak se jedná o nehmotný majetek, který se daňově odpisuje 72 měsíců a účetně dle zvážení účetní jednotky.
Nepíšete, na jak dlouhou dobu je věcné břemeno určeno ve smlouvě - tak zkuste si vybrat odstaveček - podle kterého si určíte účtování ve Vaší společnosti. Já účtuji v podvojce, DPH jsem si samozřejmě nárokovala.
Údaje, které jsem zde napsala jsem čerpala z příspěvku ze dne 23.3.2006 - nechávám si posílat aktuality - E-mail noviny Daně-Účetnictví Verlag Dashofer - je to skvělá věc.
ahoj
Dík za vyčerpávající odpovědi. Ve smlouvě není uvedeno na jak dlouho je věcné břemeno, ale předpokládám že napořád - bez toho by dům nemohl být plně funkční (jedná se o odvod dešťové a splaškové vody přes čističku odpadních vod z RD.) A proto váhám, zda to není součást pořizovací ceny RD, který není ještě po kolaudaci. Přeji pěkný den Iva
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 8. 2006 17:02
Dobrý den, prosím o radu: firma s.r.o. staví rodinný dům, který bude po kolaudaci pronajímán. Bylo zřízeno věcné břemeno na užívání odpadního potrubí a jako oprávněný jsme zaplatili částku 62 500,- Kč. Jak tuto částku budu v PÚ účtovat, nejsme plátci DPH.Děkuji.