Re: Student podnikatel
Na téma správné živnosti pro tvorbu webových stránek tu byla řeč. Podívejte se sem: http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=191608
Z provozování živnosti plynou povinosti platit daň z příjmů, zdravotní a sociální pojištění. Na Vás, jako na studenta se nebude vztahovat povinnost platit zákony stanovené minimální částky. Zdravotní pojištění budete platit jen z částky, kterou vyděláte (příjmy mínus výdaje), pokud udržíte svůj výdělek přibližně do 43.000,- Kč ročně, tak nebudete muset platit sociální pojištění. Dále budete mít slevy na dani z příjmů. Jednak slevu na poplatníka 7.200,-/rok a dále studentskou slevu, pokud je Vám do 26 let (nebo do 28 let a studujete denní formu studia v doktorském studijním programu).
Ještě jednou děkuji za poskytnuté info. Rád bych si tedy ověřil, jestli jsem to vše správně pochopil. Pokud začnu podnikat, netýkají se mne žádné měsíční zálohy, vše budu odvádět jednou za rok - tzn. jednou ročně odvedu zdravotní, které vypočtu ze svého zisku. Pokud můj zisk bude nižší než 43000 za rok, sociální pojištění platit vůbec nebudu. A daň z příjmu budu také odvádět jednou ročně, je to tak?
>Ještě jednou děkuji za poskytnuté info. Rád bych si
>tedy ověřil, jestli jsem to vše správně pochopil. Pokud
>začnu podnikat, netýkají se mne žádné měsíční zálohy,
V prvním roce podnikání ano - např. v r. 2006.
>vše budu odvádět jednou za rok - tzn. jednou ročně
>odvedu zdravotní, které vypočtu ze svého zisku.
Příští rok odvedete zdravotní pojištění, které vypočítáte ze zisku roku 2005. Pak Vám vzniknou zálohy (třeba jen pár korun měsíčně), které byste měl v roce 2007 platit.
Pokud můj
>zisk bude nižší než 43000 za rok, sociální pojištění
>platit vůbec nebudu.
Sociální pojištění Vám neřeknu přesně. Sice už minimální částku vyhlásili, ale nepamatuji si jí. Za rok 2005 činila 42.922,- Kč a pro rok 2006 bude určitě o něco vyšší. Vaše počty ale budou trochu jiné: berte zisk cca 3.600,- Kč za každý měsíc, ve kterém budete v roce 2006 podnikat. Když zahájíte činnost např. v září, pak by se Váš maximální zisk za r. 2006 měl pohybovat kolem 14.400,- Kč.
A daň z příjmu budu také odvádět
>jednou ročně, je to tak?
Daň z příjmů jednou ročně. Povinné zálohy se platí až tehdy, když Vaše daňová povinnost přesáhne 30.000,- Kč a to Vám zatím asi nehrozí:-))
>>Ještě jednou děkuji za poskytnuté info. Rád bych si
>>tedy ověřil, jestli jsem to vše správně pochopil.
>>Pokud
>>začnu podnikat, netýkají se mne žádné měsíční zálohy,
>V prvním roce podnikání ano - např. v r. 2006.
:-)) pochopil jste, co Vám chtěl básník svými slovy sdělit?
Tak ještě jednou a nyní už snad srozumitelně: Ano, pochopil jste to správně. V prvním roce podnikání neodvádíte povinně žádné zálohy.
>>vše budu odvádět jednou za rok - tzn. jednou ročně
>>odvedu zdravotní, které vypočtu ze svého zisku.
>Příští rok odvedete zdravotní pojištění, které
>vypočítáte ze zisku roku 2005. Pak Vám vzniknou zálohy (třeba
>jen pár korun měsíčně), které byste měl v roce 2007
>platit.
>
> Pokud můj
>>zisk bude nižší než 43000 za rok, sociální pojištění
>>platit vůbec nebudu.
>Sociální pojištění Vám neřeknu přesně. Sice už
>minimální částku vyhlásili, ale nepamatuji si jí. Za rok 2005
>činila 42.922,- Kč a pro rok 2006 bude určitě o něco
>vyšší. Vaše počty ale budou trochu jiné: berte zisk
>cca 3.600,- Kč za každý měsíc, ve kterém budete v roce
>2006 podnikat. Když zahájíte činnost např. v září, pak
>by se Váš maximální zisk za r. 2006 měl pohybovat
>kolem 14.400,- Kč.
>A daň z příjmu budu také odvádět
>>jednou ročně, je to tak?
>Daň z příjmů jednou ročně. Povinné zálohy se platí až
>tehdy, když Vaše daňová povinnost přesáhne 30.000,- Kč
>a to Vám zatím asi nehrozí:-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 8. 2006 21:25
Dobrý den,
jsem student vysoké školy a rád bych si založil živnostenský list pro tvorbu webových stránek. V Živnostenském zákoně jsem již zjistil, že se jedná o grafické a kresličské práce, ale nikde nemohu zjistit poplatky, které by ze založení živnosti vyplývaly. Jak často bych platil SP, ZP a daň - případně i kolik? Poradí někdo? Měl bych nějaké slevy jako student?