Re: Výpočet koeficientu-nájem
Takže trochu zjednodušeně: Pokud máte plnění osvobozená od daně, nemáte nárok na odpočet daně. Pokud najmete nemovitost a nebudete ji využívat pro svou podnikatelskou činnost, nemůžete uplatnit odpočet daně. Pokud ji budete využívat i pro své podnikání, použijete kráticí koeficient. Vstupy daně vykážete na ř. 310 (příp.315) do třetího sloupce. Do řádku 550 napíšete koeficiet 1.00 (protože v minulém roce jste nemuseli krátit - neměli jste osvobozená plnění) a vedle napíšete částku z řádku 380. Vámi vystavená faktura za pronájem se vykáže do řádku 530. V přiznání za poslední zdaňovací období (4.čtvrtletí nebo 12/06) musíte provést vypořádání odpočtu dle §76 odst. 7-10 na řádku 560.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 8. 2006 8:56
Jsem začátečník a nevím si rady s tím, že mám přijatou fakturu za nájem + služby k nájmu od plátce. My jsme také plátci DPH. Následně máme jako nájemci pronajímat dalšímu plátci DPH. Bude to prý osvobozeno, ale použije se koeficient. Nevím jak se to projeví v daňovém přiznání, na kterém řádku. díky, poraďte mi