Re: Výpůjčka automobilu z hlediska daní
*** Pronájem movitých věcí sice živností je, ale v tomto případě by opravdu nemusel mít ŽL :-))) Vypůjčky sice podléhají dani darovací ale u příbuzných bych to v případě výpůjčky řešila nějakým protiplněním, aby se to vyhlo téhle dani. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
28. 8. 2006 11:01
Dobrý den,
rád bych se zeptal na problematiku související s výpůjčkou automobilu. Můj tchán mě bezplatně poskytl automobil, abych jej využíval jak soukromě tak pro účely podnikání. Tchán je v invalidním důchodě. Řeším co je pro mě z daňového hlediska nejvýhodnější, zda výpůjčka nebo jiná forma používání automobilu. Při výpůjčce mi vzniká tzv. "jiný majetkový prospěch" o který musím navýšit základ daně (vedu daňovou evidenci), což může být nevýhodné. Pokud bych to řešil formou nájmu, musí mít tchán živnost na příjmy z pronájmu?
Děkuji za odpověď
Michal Babuljak