Hlavní navigace

Mateřská dovolená

  • (neregistrovaný)

    2. 9. 2006 9:00

    Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat na pár informací.
    Jsem na rodičovské dovoleně a zaroveň chodím do práce na hlavní pracovní poměr.Jelikož malou dceru hlídá babička, neposílám ji do jeslí, dostávám rodičovský příspěvek i plat.Po novým roce se příspěvek zvyšuje,tak se ptám, zda to bude jako doposud?Že si budu moci přivydělat jakoukoliv částku s podmínkou, že malá nepůjde do jeslí?
    Plánujeme, ale s manželem druhé dítě. Když půjdu na nemocenskou, mám nárok na nemocenskou a zároveň i na rodičovský příspěvek?
    A z čeho se mi bude posléze vypočítavat mateřská? Z prvního zaměstnání, ze kterého se mi počítala první mateřská nebo to bude ze současného zaměstnání?(vždyť je to jenom přivydělek při RD). Zapomněla jsem dodat, že nynější zaměstnání mám na HPP a v předchozím zaměstnání jsem dala tím pádem výpověď.
    Předem děkuji za odpověď

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 9. 2006 16:40

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Mateřská dovolená
      Jestliže jste předešlý pracovní poměr ukončila, pak vlastně nejste na rodičovské dovolené. Rodičovská dovolená je totiž název volna v tom pracovním poměru, ze kterého byste byla do 3 let dítěte uvolněna a mohla být doma. Vy pouze pobíráte rodičovský příspěvek, což je státní dávka a nesouvisí s tím, zda je rodič na rodičovské dovolené nebo pracuje. Každopádně i kdybyste onemocněla a pobírala nemocenské dávky, rodičovský příspěvek náleží dál, pokud dítě nebude dáváno do předšk. zařízení (do 3 let maximálně na 5 dní v měsíci, od 3 do 4 let na maximálně 4 h denně). Pouze pokud byste byla hospitalizovaná víc než 3 měsíce, tak od 4. měsíce by rod. příspěvek nenáležel - ale místo Vás by ho mohl pobírat manžel.
      Rodičovský příspěvek se má zvyšovat a nevím o tom, že by se podmínky pro jeho pobírání měly měnit. Roid. příspěvek náleží naposledy v tom měsíci, ve kterém začnete pobírat mateřské dávky, pokud je nebudete pobírat hned od prvního dne toho měsíce. Ale protože Vám skončil pracovní poměr v minulém zaměstnání a nyní jste v jiném HPP, nemohou Vám být mateřské dávky vypočítány z toho minulého. Mateřská by se počítala na základě výdělků ze současného zaměstnání.Vždyť vy jste tam vůbec nemusela končit (pokud jste neměla poměr na dobu určitou). Klidně jste mohla být v HPP na rodičovské dovolené a tady jste mohla pracovat na VPP.

    • 3. 9. 2006 9:53

      monika (neregistrovaný)

      Re: Mateřská dovolená
      V nynější práci mi totiž řekli,že mě na vedlejší pr. poměr nevemou,jestli chci ať si dám vpp u bývalého zaměstnavatele a u nich budu na hpp.Tak jsem v bývalé práci dala výpověď,protože už bych se tam po rd nechtěla vrátit(z toho místa jsem se odstěhovala do jiného města).Taky jsem věděla, že bývalý zaměstnavatel krachuje, takže jsem si myslela, že to bude lepší, že takto budu mít alespoň jistotu do budoucna.Takže mi to vyhovovalo vzít tu novou práci na hpp, s tím,že když půjdu na md,budu mít záruku,že mě poté opět zaměstnají.
      Z kolika posledních měsíců se vypočítává md a nemocenská a jakým procentem?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).