OSVČ jako zaměstnavatel

• (neregistrovaný)

30. 5. 2016 14:17

Dobrý den,
    jsem OSVČ (student) a chci zaměstnat další pracovníky. Oba jsou studenti, jeden z nich je můj rodinný příslušník. Nepřesáhli hranici 26 let, tím pádem neplatí sociální a zdravotní. Budu za ně já jakožto zaměstnavatel muset něco platit?
    Jednalo by se o výdělek do 10 000 Kč měsíčně.
    Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 5. 2016 16:20

Lojza (neregistrovaný)

Pokud s nimi podepíšete DPP a výdělek bude do 10 tis. pak skutečně za své zaměstnance nebudete odvádět nic. Zálohou či srážkovou daň podle toho zda podepíší růžový formulář.

Jen v případě, že se Vy stanete zaměstnavatelem, tak na Vás spadne poměrně dost povinností :-) V případě, že někdo překročí 10 tisíc a nebo časem vezmete normálního zaměstnance na HPP, pak se musíte zaregistrovat u jeho zdravotní pojišťovny. Dále se musíte zaregistrovat u české správy sociálního zabezpečení jako zaměstnavatel. U kooperativy se musíte zaregistrovat každopádně a hradit pojistné - zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele :-)

No a pak takové ty nepotřebné věci jako BOZP a PO (požářní ochrana) apod. :-) Zdravotní prohlídky zaměstnanců (u kancelářských prací povětšinou stačí potvrzení o praktického lékaře zaměstnance).

A tohle je jenom hrubý výčet vašich povinností. Zkuste trochu zagooglovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).