Nedodržení pracovní smlouvy ze strany zaměstnavatele

• (neregistrovaný)

31. 5. 2016 16:13

V pracovní smlouvě mám týdenní úvazek na 37,5hod. týdně.Pracuji v 3směnném provozu,včetně víkendů.V současné době chodím pouze odpolední-noční,každou směnu cca 5-7hod. Chybějící hodiny se nahrazují hodinami z víkendu,ale i tak jsem na konci měsíce několik hodin do mínusu.Zaměstnavatel mi mínusové hodiny převádí do dalšího měsíce s tím,že si je "někdy nadělám". Zajímalo by mě,jestli je tento postup správný,nebo by mi měl zaměstnavatel proplatit plný počet hodin,když jde o chybu z jeho strany. Děkuji za odpovědi....  :)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 6. 2016 9:16

jojo (neregistrovaný)

Důležité je jaké máte vyrovnávací období - běžně může být měsíc, 26 týdnů, v kolektivní smlouvě až 52 týdnů. Takže nelze jednoznačně, bez bližších znalostí , napsat, že chybějící hodiny vám nepřiděloval práci, tudíž náhrada mzdy. V dalších měsících vám naopak může přidělovat víc hodin a během vyrovnávacího období se to srovná. Pokud ne, chybějící hodiny by vám měl doplatit jako náhradu mzdy.

• 19. 7. 2017 10:28

Jakub Růžička (neregistrovaný)

Dobrý den,
      mám pracovní smlouvu ve které mám napsaných 40 hodin týdně (150 měsíčně) výpověď jsem nedostal a přes to do práce nechodím, protože vedoucí,manager nereagují na volání ani zprávy. Otázka zní : není to náhodou porušení prac.smlouvy ze strany zaměstnavatele?? Děkuji za odpověď J.R

• 19. 7. 2017 12:24

Lada (neregistrovaný)

Jestli nechodíte do práce, tak je to spíš porušení pracovní smlouvy z vaší strany. Pokud ale do práce chodíte, ale nikdo vám nepřiděluje žádnou práci, případně je firma zavřená a nemůžete dovnitř, tak se bude jednat o překážku v práci na straně zaměstnavatele, za kterou by vám zaměstnavatel měl vyplatit náhradu mzdy.

Pokud zaměstnanec z vlastní vůle nechodí do práce (a není např. nemocen), tak ho může zaměstnavatel vyhodit takříkajíc "na hodinu". V opačném případě (tj. zaměstnavatel vám neumožňuje pracovat) může zaměstnanec podat výpověď, ale pozor na to, že je zde dvouměsíční výpovědní lhůta, během níž pracovní poměr stále trvá. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).